Direktlänk till inlägg 8 november 2019

SKITIT I DET BLÅ SKÅPET

Av Anita - 8 november 2019 08:45

Nej, jag har inte skitit i blå skåpet men jag har öppnat det.

Tålamod jag kommer till det sedan.

Nu ska vi inte börja med det utan ta saker och ting i rätt ordning så vi börjar med onsdagen.


På natten kunde jag inte sova. Sjön sjöng och strömkarlen spelade falskt på sin fiol. Jag vaknade av att jag frös. En räv ylade ute på gården. Det var kallt i sovrummet. Klev upp och drack choklad, löste korsord och läste

Tände i braskaminen och lade mig på soffan och såg på tv så vid 6-tiden somnade jag och vaknade igen efter ett par timmar och dagen var förstörd.


Jag orkade inte mycket den dagen utan låg i soffan och såg tre gulliga romantiska filmer på Netflix. Orkade inte ens fara på vattengympan. Ibland behöver man lite gulligull och romantik. Det finns inte mycket sånt i mitt liv nu för tiden minsannö


Så till det blå skåpet. Gamle A kom och ville ha salva, en helt vanligt bivaxsalva.

 

Han hjälpte mig att lyfta bort stora blomman så jag kunde öppna min salvkista där jag har alla grejor för att göra salva. Så gjorde jag salva och när jag ändå var på gång så gjorde jag kådsalva och vildrossalva. Det luktade fantastiskt gott i köket när vi satt på var sin sida bordet och rörde våra salvor tills dom kallnade.

 

Plockade in saker i blå skåpet och hittade en massa grejor som jag glömt. Värre var att jag ibland glömt vad jag har i burkar och byttor och flaskor. Att inte sätta lappar på saker går inte bra men nu fick jag rensa ut lite grann och lukta och sätta etiketter på det som fanns där.

 

Gamle A fick sin salva och lite Chaga (sprängticka) Vi eldade spisen och drack kaffe och gårdagen gick sin gilla gång.


När han åkt tog jag min dagliga vandringsrunda.

 

Nu är det stora tystnaden. Mulet, lugnt och inte ens en fågel hördes.

 

Nere vid stranden var det kvar lite rimfrost överallt. 

 

Någon hade ritat en isländs galder i sanden. Tydligen finns det fler än jag som kan dom tecknen.

Tre grader kallt och ganska behagligt att gå omkring och lufsa runt innan snön kommer. Det luktar snö så snart kommer den nog.

 

Idag fyller Sonen år och jag minns hur det var när han föddes för så många år sedan. Det var en dag med glashalka och skitväder och jag födde honom bara några timmar efter att vi kommit till stan. Det är ju bara 10 mil dit så det gick fort och bra. Då fick man vara kvar på bb i en hel vecka och när jag skulle hem hade snön kommit.


Det var en jobbig vinter. Vattnet hade sinat i brunnen. Det var kallt och jag fick tvätta för hand. Sonen skrek hela nätterna och mest hela dagarna också. Det var länge sedan och jag längtar till jul då han kommer hem.


Dagens ord: Vete sjutton vad man menar med "skita i det blå skåpet". Är den någon som vet?


 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

8 november 2019 10:53

Jag använder just nu ett cerat gjort på bivax. Väldigt bra utan att vara fett och kladdigt.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

 
Hanneles bokparadis

Hanneles bokparadis

8 november 2019 11:09

vanlig målartejp är enkelt och säkert sätt att etikettera.

http://https://hannelesbibliotek.blogspot.com

 
Ingen bild

Ingrid P

8 november 2019 13:09

Skita i det blå skåpet: ”I början av 1800-talet började färgämnet berlinerblått framställas i stora kvantiteter och blev ekonomiskt tillgängligt för vanligt folk, som använde färgen för sina vackraste möbler.

Om ett skåp var blåmålat innehöll det antagligen verkligt fina saker, till exempel linne, porslin eller silver. Den bondson eller bonddotter som använde skåpet som avträde gjorde alltså något mycket, mycket fult.”
Enligt språkvetare. Jag visste inte heller.
Njut av förvintern!
Kram Ingrid

 
Lena

Lena

8 november 2019 19:12

Gokväll i stugan! :)

Nu blev jag nyfiken! har nyss köpt Finsk grankåda-salva via Apoteket till ena hundens såriga tassar, hur gör du din egna kådsalva? blandar med bivax eller?
Älskar din Blogg, den är beroendeframkallande ska du veta!! :) :) :)
Här i södra Dalarna har vi fått snö idag, ca 7 cm, räcker gott men inget man får bestämma ;)
Varm stor kram *hjärta*

http://frallorna.bloggplatsen.se

Anita

8 november 2019 19:46

Jag använder grankåda olivolja bivax och lite honung Problemet med kåda är att det är svårt att smälta den utan att den blir som knäck men jag låter den ligga i olja några dagar innan jag smälter ihop och silar Sedan ska man röra den länge tills den kallnar och blir slät och fin Jag lärde mig av farfarsfars gamla recept Han var en trollgubbe som stämde blod och botade sjukdomar Roligt att du gillar min blogg Ha en bra helg

 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

8 november 2019 19:25

Jag blev nyfiken på uttrycket "att skita i det blå skåpet" och enligt wikipedia och flera andra källor betyder det att göra bort sig eller gå för långt. Jag läste vad Ingrid P skrev och då förstår man ju att det var ett riktigt övertramp om någon sket i det blå skåpet ;)
Jag hoppas att du har rätt i att snön kommer för nu behöver vi lite ljus i mörkret :D

http://ibod11.com

Anita

8 november 2019 19:50

Nej men kära du där är det väl ljust med alla lysen ni har i staden Här finns bara Stjärnorna och månen och så en enda lampa på andra sidan Fisksjön Ha en bra helg Kram

 
Anki

Anki

9 november 2019 07:12

Det blå skåpet verkar utrett ...
Min farmors mormor var klok gumma och kokade medikamenter och salvor - och kunde namnen på alla blommor. Min farmor sa alltid att jag liknade henne och att jag fått mitt naturintresse från henne. Önskar jag kunde koka salvor också, men det är kanske inte för sent att lära sig :)

http://ankisbildblogg.wordpress.com

 
Åke

Åke

10 november 2019 06:01

Skita idet blå skåpet har jag inte hört på många år, min kompis Mogge körde ofta med det utrycker för en 35 år sedan... men det var förstås att det gick liksom tokigt för oss gällande bilar, båtar med motorer och så... här vid kusten på ön har jag -4 nu. Idag blir det likt igår Netflix för hela slanten, dubderförkyld med hosta jag vet inte vad... sambon dras med halsfluss också dessutom, jag tog prov i fredag när hesheten slog till i torsdags... nåja män är friskare an kvinnor ;) Jag hade inte halsfluss 🤗

http://www.nacka144.se

 
Kvinnan på taket

Kvinnan på taket

12 november 2019 07:41

Det var ett väldigt vackert skåp i alla fall. Jag skulle också vilja lära mig göra egna salvor och naturläkemedel.

http://kvinnanpataket.blogg.se

Anita

12 november 2019 07:54

Jag har själv målat skåpet Jag har lärt mig jämtländska rosenmålning och det var kul Synd att du bor så långt bort annars skulle jag lärt dig Det är enkelt

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Onsdag 12 aug 08:37

  Nu börjar nätterna bli kalla, härom natten bara några grader. Det är dagg i gräset och en annan ton i luften. Som vanligt hade jag planer för dagen som det inte blev något av.   Plockade rödvinbär och gjorde en massa gele. Då blev det till a...

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

  Mulet och varmt. Morgonfika hos AMV och Gubben. Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan. Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav. Vattna blommor och gå ner till sjön. AMV och jag sitter på strandstugeveranda...

Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

  Tre dagar med full fart.  I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffa...

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se