Direktlänk till inlägg 20 december 2019

MOSSA MOSSA PÅ ER ALLA MÄNNISKOBARN

Av Anita - 20 december 2019 08:15

 

Nicke Lilltroll var en favorit när jag var liten. På julaftons morgon satt Kinabror och jag framför radion och lyssnade på Nicke Lilltrolls äventyr. Egenltgien vet jag inte hur han såg ut bara hur han lät.

Efter det var det programmet när barnen ringde och pratade med tomten. Jag tror att det progammet finns fortfarande. Ett år var Sven Wolter tomte och det gjorde han med den äran minsann.


 

Julen var roligare förr eller så förstod man inte när man var liten. Nu i efterskott kan jag minnas min totalt utslitna mamma sitta veid köksbordet helt blek av utmattning efter vintern alla vedermödor.


Allt som skulle städas och golv som skulle fernissas och kakor som skulle bakas, gris som skulle slaktas och tas reda på, göras pressyltor och salts in skinka och sköta om lutfisken och skrap grisfötter. Ja ett evigt slit. Att som skulle göras och som jag inte ens kan räkna upp. All disk som det blev och samtidigt skulle alla vanliga sysslor skötas.

 

Tur att det är enklare nu och jag gör inte ens en bråkdel av vad mamma gjorde. Baka gör jag inte alls och städa gör jag bara så där enkelt och ingen storstädning.


Jag har minsann tid att se på tv på kvällarna och nu är det lite av varje som man kan se på.

Adventskalendern är ovanligt bra i år tycker jag. Handlar om tomtar och jul och det är så det ska vara tycker jag.


Igår såg jag på kvällsprogrammet och  "gör om mig". Det var en rätt söt kvinna med tjockt locigt blont hår och naturligt utseende. Klart att dom skulle klippa och göra hennes hår rakt. Ta upp det i nacken och göra en sådan där fåning lugg som ligger åt sidan och täcker halva ansiktet. Förslag på kläder var som vanligt grått, beige och svart. Nåja en blå blus var visst med. Varför ska allt vara så dysternt. Fram för lite glada färger åt folket. Vi är väl nog trista åndå utan att behöva se ut som om vi har sorg.


 

Så var det Ernst alla mäns hatobjekt. Vem mer än han kan komma på att göra en takkrona av en gammal avbarrad gran och faktiskt blev den riktigt snygg också.


Mandelmans var också på gång och även om mammen är lite fjantig så är kvinnan desto mer duktig och beundransvärd. Jag gillar henne och hennes sätt att göra så god mat.


Nåja nu har jag pratat nog om tvprogram. Jag ska ut idag och ta fram mina marscahlltomtar och röka lite lax och betala lite räkningar men annars är jag rätt ledig idag.

Igår kom Gamle A med en trisslott till mig som jag vann 90 kronor på. Oväntade julklappar är alltid det bästa. AMV och Gubben kom en sväng i förrgår så jag har haft lite besök under dagarna som varit

.I morgon kommer Broder B med fru tillbaka från Skåne och dan före julafton kommer Sonen. Det rör sig lite i Fisksjön i alla fall. 

 

Dagens ord: Snart börjar mörkret vika och sakta sakta blir det ljusare igen. 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

20 december 2019 15:10

Ja, nog har vi det mycket bättre i dag än kvinnorna i äldre generationer. Tänk så de slet!
Jag tar det här julstöket med ro, i alla fall med mycket större ro än förr i tiden när varenda vrå och vartenda skåp skulle går igenom.
Jag förstår min farbror, som när faster bad honom städa sin skrivbordslåda, förvånat frågade: "Jaha, ska den stå öppen i jul??".
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

http://https://ingrids.home.blog

 
ibod11 - Ingrid

ibod11 - Ingrid

20 december 2019 17:48

Haha, ja nog minns jag hur Nicke Lilltroll lät :D Jag var nog lite för liten för att riktigt uppskatta de berättelserna men rösten kommer jag ihåg. Jag har hört från andra här att förr skulle golven fernissas kvällen innan julafton. Jag trodde inte att det var sant första gången för något så tokigt var det svårt att tro på. Hade de inte tillräckligt att stå i ändå. Mina föräldrar har aldrig gjort så och de har aldrig pratat om det heller. Men å andra sidan så var de väldigt moderna för sin tid och och skulle nog aldrig ha tänkt tanken ens. Vi har det ganska bra nu för tiden även om jag också kan bli rätt så nostalgisk när jag tänker på barndomens jular :D

http://ibod11.com

 
Anki

Anki

21 december 2019 08:51

Minns också Nicke Lilltroll ... det var alltid så spännande att lyssna på hans äventyr!
Ja, tänk så mycket jobb kvinnorna hade med alla julförberedelser förr ... skönt att det inte är så längre.
Ha en bra helg!

http://ankisbildblogg.wordpress.com

 
Lena i Wales

Lena i Wales

21 december 2019 18:50

God Jul 🎅🎁🎄

http://lenaiwales.wordpress.com

 
Åke

Åke

21 december 2019 22:30

Nicke Lilltroll... vilket år var det? Du imorgon börjar mörkret ge vika ;) Vi tar oss igenom detta också, det ljusnar ju upp i Fisksjön också :)

http://www.nacka144.se

 
Mösstanten

Mösstanten

22 december 2019 08:53

Nej, julstädning håller nog folk inte på med så mycket nu längre. Fast en del stressar nog en hel del ändå. Men ditt inlägg är verkligen trevligt och ger julstämning. God jul!

http://mosstanten.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - Onsdag 12 aug 08:37

  Nu börjar nätterna bli kalla, härom natten bara några grader. Det är dagg i gräset och en annan ton i luften. Som vanligt hade jag planer för dagen som det inte blev något av.   Plockade rödvinbär och gjorde en massa gele. Då blev det till a...

Av Anita - Söndag 9 aug 18:19

  Mulet och varmt. Morgonfika hos AMV och Gubben. Till Hammarstrand för att handla till kräftskivan. Till kyrkogården i Pålgård för att titta till mammas grav. Vattna blommor och gå ner till sjön. AMV och jag sitter på strandstugeveranda...

Av Anita - Fredag 7 aug 07:50

  Tre dagar med full fart.  I tisdags började jagh med att plocka lite blåbär och småstöka lite. Så fick Kinabror och jag besök av en kusin som vi inte träffat på länge och i sällskap hade hon en fd jobbarkompis till Kinabror som han inte träffa...

Av Anita - Måndag 3 aug 20:21

  Man får roa sig så gott man kan. Just nu roar jag mig med att sjunga med "lotta på Liseberg" och dansa omkring till Hasse Andersson glada sång. Katten rymmer all världens väg och mattorna flyger omkring. Ute regnar det.   Jag är glad att jag...

Av Anita - Söndag 2 aug 19:56

  När solen äntligen kommer börjar det mogna lite sakta till och med i blåshålet Fisksjön. Jag skördar timjan och hänger till tork. Jag skördar dill, persilja och gräslök för att frysa in.  Jordgubbarna börjar bli röda och smultronen är det mass...

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se