Senaste inläggen

Av Anita - 7 juni 2015 22:38

 

Sofie Propp och jag gjorde ett nytt försök idag. Försök att komma upp på berget.

Vi packade våra ryggsäckar och började vandringen uppåt och uppåt. På hala stigar, med mossiga stenar och små forsande bäckar och de skiraste och vackraste gröna blåbärsris med rosa klockor på.

 


Ni har väl hört att när man gjorde om torget i Östersund så trivdes inte vättarna som bodde under torget längre och vart ska dom flytta om inte till Vättaberget och när man lyssnar riktiigt noga hör man dom mumla och fnittra i berget.

 

Jag hade med mig en liten bergkristall som gåva för dom gillar blanka saker.


Jag måste erkänna att jag har sämre kondition än Sofie Propp och fick vila lite på de brantaste ställena där det var halt bland stenar och lera.

 

Det växer de mäktigaste aspar efter vägen och klart att man måste krama en sådan ståtlig en.


Så kom vi då upp högst på elefantens huvud med hela bygden under oss.

 

Det var varmt och skönt och kändes verkligen att vi var närmare himlen.

 

Ett svart moln var på väg mot oss på himlen och det kom några regndroppar men inte så det störde.

 

Så gott med fika och sitta där och mysa i solen.

 

Det är bara 2,5 km upp för berget men som sagt, det är brant på sina ställen.


När vi gick neråt igen upplevde jag att det nog var försommar trots allt. Hjärtat liksom blev varmt. De ljusgröna grönskan, doften och fågelsången och solen som värmde och känslan av mystik. Det har inte varit många ögonblick av lycka i år. Inte heller har jag levt upp till bloggnamnen "Det ska vara lätt att leva" men just därför kändes det så idag.

     

Vet inte varför jag alltid längtar efter att komma upp på berg, kanske vill jag som den jorbundna varelse jag är komma närmare himlen då och då.


Hemma blåste det som vanligt men det torkade upp lite av blåsten så Kinabror harvade potatislandet och så åt vi spagetti  och köttfärsås och så var den här dagen slut och nu sitter jag här och har träningsvärk i låren men det var det värt.


Dagens ord: Även en jordnära människa vill komma närmare himlen ibland.

ANNONS
Av Anita - 6 juni 2015 23:08

Gårdagen slutade med sol och lugnt vatten för första gången på väldigt länge. Dock var det en kort glädje men vi börjar väl från början.


Det var så att Pappersbedas dotter tog studenten igår så Pappersbeda, hennes sambo och jag åkte till Östersund för att fira.

Lite regn och mycket kallblåst men inne på skolgården var det lite lä och mycket trängsel. Söta som små smycken var alla tjejer med vita spetsklänningar och bara ben. Förnuftigt nog ser jag ingen som har högklackade skor.

 

Det skulle ju åkas lastbil förstås och spelas hög musik och skrikas och dansas och drickas sprit.

 

När vi stod där och väntade på att lastbilen skulle åka och  och frös i kallblåsten från Storsjön så undrade man hur dom lättklädda flickorna stod ut. Jag hade till och med vantarna med mig.

 

Många lastbilar minsann. Texter som "Ikväll redlös imorgon arbetslös" och "Det är inte korven man blir tjock av utan såsen". Så roliga man kan vara då.

Tre timmar for dom runt i staden och massor av bilar var det och det spelades och sjöngs och gatorna var fulla med människor som tittade på. Trodde inte att det fanns så många i stan och ljudnivån var så hög att man inte kunde prata med varandra.


Tänk så unga och vackra och ha livet framför sig men jag tror inte att jag ville byta med dom. Det är ingen dans på rosor att vara ung nu för tiden med all arbetslöshet och dyrt boende.


Vi åt tårta på eftermiddagen och frampå kvällskvisten sken det upp och vinden mojnade och det blev riktigt behagligt ute, bättre än på flera veckor.


 

Vi åt middag på en restaurang uppe på vattentornet med en jättefin utsikt över storsjön och fjällen och sedan åkte vi hem. När jag kom hem gick jag ner till AMV och Gubben i husvagnen. Kinabror var också där och dom sa att jag varit borta i 14 timmar. Tänka sig. Fin kväll och jag hade förhoppningar om dagen som idag är.


Det skulle bli uppehåll så imorse gjorde jag iordningen en rejäl matsäck för SofiePropp och jag hade planerat att vi skulle klättra upp på huvudet av elefantberget för hon har aldrig varit där.

Det var ju lite mulet men jag trodde ju på väderlekstjänsten men pytt skit i pannkakan. Det började regna och fortsatt att regna så gott som hela dagen så vi fick ställa in.


Att klättra uppför berg i regn går ju bara inte och Kinabror och jag fick sitta i köket och äta upp matsäcken och dricka upp termoskaffet.


Det är väl själva faaaan.

Det var Kälarnedagen också och en massa marknadsfolk och underhållning och jag betvivlar att det var mycket folk. Tänk att förbereda och lägga ner massor av tid för olika evenemang och så regnar och blåser det bort. Så mycket möda.

Det är ett jävla Sverigeklimat och hjälper inte ett dugg att det är Svenska flaggans dag. Blöta flaggornas dag kanske man kunde döpa om det till.

Ja, så har man suttit inomhus och glott på styggvädret. AMV och Gubben lessnade också och for hem.


Få se om det blir bättre imorgon så Sofie och jag kan ge oss upp på berget men....man börjar tapp tron på värme och sol. Less är bara förnamnet.


Dagens ord.  Bakom molnen lyser solen alltid men vilken glädje har man av det om man inte har vingar och kan flyga över molnen och det har inte jag. Jag lättar inte det minsta hur jag än flaxar.

ANNONS
Av Anita - 3 juni 2015 08:47

I förrgår var en dag av solstunder och titt som tätt häftiga regnskurar. 

Jag hann i alla fall en hel del innan den värsta stormen kom.


Jobba, hälsa på PappersBeda och handla.

När jag kom hem satt Kinabror och Mustachen i köket och fikade. Så är det hos mig. Alla vet var nyckeln och kaffeburken finns. Så skulle det nog vara på flera ställen än här. Inte låsa ut alla.


På eftermiddagen tog jag en promenad bort till Kinabror för vi var bjudna till prästerna på fika. Vi gick dit innan regnet kom.

På tillbakavägen efter en trevlig fikastund började det blåsa mer och om och vinden ven och skrek och fick håret att stå rakt ut underfär som när Carola stod i vindmaskinen fast kanske inte lika tjusigt.


Hemma läg plaststolar.kuddar och vattenkannor utspridda överallt och jag gick in och stängde dörren. Strömavbrott en stund blev det också. Ingen ide att sova på övervåningen så jag låg nere. Det viner inte lika mycket där.


Igår hade det lugnat ner sig och vinden hade torkat upp gräset. Jag tog fram gräsklipparen för första gången iår och som den pessimistiska och negativa kärring jag är så räknade jag kallt med att det skulle krångla men under över alla under. Den gick igång på första knycken.. Härligt. Första gången man klipper kan det till ocvh med kännas lite kul och så luktar det gott. Visserligen är jag tvärtäppt i näsan av allergi men nässpray finns ju att ta till. Det är värre med handen som visserligen är bättre men dålig kraft fortfarande.


Fika med Kinabror och AMV:s Gubbe och när solen sken kunde jag ta av jackan en liten stund. Fortsatt rensa rabatter och åt middag hos Kinabror.


 

Trots kylan har harsyran slagit ut i skogen och breder ut sina fina mattor under granarna och gott smakar det också, lite syrligt och läskande.

 

Ormbunkarna i min trädgård har börjat att så sakta veckla ut sig. Jag har blöt jord lite överallt i trädgården och då trivs omrbunkar och det finns olika sorter och alla har dom en lysande grön färg.

 

Så jag gillar dom och alla blommor som har enorm växtkraft. Det behövs verkligen om dom ska hinna bli med den här kylan och korta somrarna . Tyvärr har vi inte fått ner potatisen ännu för det är så blött. En hel dag med uppehåll har vi inte upplevt på länge nu. men ........imorse hörde jag göken för första gång.


Dagens ord: Östergök är tröstergök minsann.


Av Anita - 31 maj 2015 23:52

 

Så igår var det uppehållsväder lite då och då och jag låg på knä i rabatterna och rensade bort kirskål och nässlor. Trots kylan och regnet verkar vissa växter spruta upp ur jorden medan andra bara ligger still och fryser. När jag kröp omkring där som en snigel blev jag både kall och fuktig och snorig. Om det är början till förkylning eller lite allergi vete sjutton.


 

För att inte förfalla till enbart gnäll och pip så kan jag berätta att natten innan var lugn och ljus. Det här fotot är taget i 2 tiden på natten och det är inte riktigt mörkt. Kallt lär det vara men ändå så är det väldigt vackert. Vore det lite varmare skulle jag gå ut och lyssna på fåglarna och känna av magin.


Idag har det regnat så gott som hela dagen och jag har varit inne och målat skyltar och stökat lite. Jag har varit bort till Kinabror och ätit middag och nu har jag sett "Mama Mia" på tv. Det var inte första gången men den är härlig att se.

Vilken glädje, vilken energi och vilken musik.


Lite vemodig blev jag också. Det väcker så många minnen.

 

Vart tog min energi vägen? Vart tog dansen och glädjen vägen? Vart tog skönheten vägen? Hur blev det så här.

Jag har också dansat av glädje. haft romantiska historier med vackra män och svärmat under månen. Fast jag förstår om ni inte tror det. Nu när jag går omkring här i mina skitiga gummistövlar och jacka som är säkert 20 år gammal.

Går omkrng här och gräver i jorden och pratar med mina fåglar och fikar med gubbarna som också börjar vara ganska ankomna.


Jag gillar inte att bli gammal och tappa energin på vägen. Alla mina planer som finns inne i huvudet men som jag aldrig kommer mig för att utföra. Energin finns liksom inte hela vägen.


Nåja nu är det som det är och alternativet till att bli gammal är att dö för ung och det är väl heller inte så lyckat. Faan bara att det ska ta så jäkla lång tid att acceptera att man blivit en gammal kärring istället för en ung och vacker tjej.


Dagens ord: Det man inte kan göra något åt kan man i alla fall få gnälla på (så det så)-

Av Anita - 29 maj 2015 23:18

 

Precis den dagen fyllde jag år. Första soldagen på länge. Sommarmoln på blå himmel även om det var kallt.

Jag satt upp flaggan på förstukvisten och den fladdrade glatt i vinden.

Jag for och hämtade smörgåstårtan jag beställt.

Telefonen ringde och min fd granne sjöng "med en enkel tulipan". Sedan ringde en fd jobbarkompis från Blekinge och sjöng för mig och efter en stund ringde Moster och sjöng även hon. Vilken bra början på dagen.


 

Så kom Gamle A med en blombukett och AMV och Gubben och vi tog första biten av tårtan.


När posten kom fick jag en väldigt mystisk grej och väldigt oväntad. En Mörksugga. Den trivdes inte i avsändarens nybyggda hus men kommer säkert att trivas här bland änglar, häxor, grisar och vättar. Oväntade gåvor är dom allra häftigaste.

 

Som man kunde misstänka så blev det mer och mer mulet framåt eftermiddagen .Telefonen ringde och gratulationerna duggade in på Facebook över 90 stycken faktiskt.


 

Frampå kvällen kom TuppOla med Sambo och hunden Alice. Grisnäsan Bob blev ju intresserad av henne men hon bara morrade och visade tänderna.

Jag fick en änglatrumpet och det var jättebra för min gamla har dött och jag älskar den doften och den växtkraften. Den jag hade förut var över två meter och hade minst 30 klockor. Vi får se hur den här lyckas.

Så kom Datafia och mannen och Storfiskarn. Precis på min födelsedag så hade dom fått ett nytt barnbarn.


Jag fick en annan underlig sak jag aldrig sett förut. Det varen en liten hopvikbar spade med hacka som nästan inte tog någon plats och som jag kunde ha fastspänd på livremmen. Fantastiskt bra för mig som alltid hittar saker i jorden eller fixar till diken och bäckar. Blommor och lotter fick jag också och sedan kom Kinabror hem från Skåne med hunden Jack så då var det tre hundar och en massa människor. Jag gillar det. Lite livat ska det vara. En bärbar telefon och lite andra grejor fick jag också. Bara bra grejor som jag gillade. Jag fick till och med en blå tofs. Jo det är sant.


Så blev det kväll och alla for hem utom Grisnäsan Bob som försökte ligga i min säng men det blev inget av med det. Blöt och slemmig var han efter alla äventyr utomhus. Kletiga herrbekanta undanbedes.


Låg i sängen och tänkte på vilken härlig dag jag hade haft. Om man ska vara ärlig så är jag för gammal för att fira födelsedagen men oj vad jag älskar att fira, att få blommor och spännande paket. Tror inte att jag någonsin blir för gammal för det.


Så idag var en ny dag. Hundarna busade som attan och blötte ner sig i mina dammar och stal mina gummiankor och åt till och med upp en. 

En präst kom en sväng., nej föresten dom var två.

Jag var ner på Håsjögården och fick med mig några skyltar som skulle målas inför sommarcafe. 

Kinabror och jag åkte och handlade och planterade på mammas grav och nu har vi sett på "Lets Dance". Synd att det är slut. 

Ute vandrar älgarna omkring, Värgeta bräker och morkullan sträcker över gården och tranorna och lommen skriker sina hesa skrik.Det är ett väldigt liv ska ni tro fast skymningen faller lite sakta över vårkvällen.


Dagens ord: En del blir aldrig för gamla för att fira.

Av Anita - 27 maj 2015 22:22

 

Det gäller att ta det stunder då det är uppehållsväder om man ska vara ute. Jag passade på att plocka nässlor och gräslök till nässelsoppan. Eftersom jag inte varit och handlat på många dagar så var det fattigt i kylskåpet men med lite buljong, nässlor,potatis, gräslök och en liten korvsnurt och ett ägg så blev det en riktigt god soppa.


 

Pappersbeda och sambon kom med Grisnäsan Bob för han ska vara här några dagar hos mig. Det blev att leka med bollar och gå i skogen och han tog till och med ett bad i sjön. Det gjorde inte jag. 9 grader i luft och vatten Hua.


På badstrandsvägen hittade jag en nerfallen björk och på den växte det chaga. Oj vad den är dyr om man ska köpa den. Det är rena rikedomen att hitta sån så här nära inpå och utan att jag ens letat efter den.

 

Nu ligger den på tork på spisen. 

På eftermiddagen började det regna och Bob och jag låg i soffan och såg på tv. Det vill säga Bob var trött efter dagens äventyr och sov mest.

 

Så kom det en präst och ville ha hjälp med mailen och vi höll på väldigt länge med det innan vi fick till det men det gick nog till slut och jag for iväg ner till Datafia för Storfiskarn hade lovat sätta på mina sommardäck. Så skönt.


Så blev det då en ny dag. Dagen som är idag. Det stormade som vanligt och kallt som attan. När vi (Bob och jag) skulle gå bort till Kinabror för att sätta på elementen var det täckbyxor och vantar som gällde och ändå var det kallt.


Kinabror kommer hem imorgon kväll och eftersom han varit borta länge så var det ganska kyligt i hans hus men nu ska det väl bli varmt tills ham kommer. Att sitta och köra bil en hel dag och komma hem till ett utkylt hus är ju ingen fröjd förstås.


Frampå eftermiddagen dök AMV och Gubben upp och vi åkte till TuppOla och Sambon för hon fyllde år. Där var det tårta och trevlig pratstund. 


Imorgon ska jag sätta upp flaggan och hämta smörgåstårta som jag beställt för jag fyller faktiskt år imorgon. Tänk så fort tiden går. Man kan inte fatta det. Minns att när jag fyllde 60 hade mina vänner smugit hit och putsat alla mina fönster och storstädat mitt hus. Det var fantastiskt att komma hem till ett sådant hus. Fint väder var det och vi satt ute och fikade och åt och det hade dom också fixat. Har sagt det och säger det igen. Inget går upp mot goda vänner.


Imorgon blir det nog att sitta inomhus.

Konstigt nog så har det blivit väldigt grönt på gräsmattor och träd på bara ett par dagar fast det varit kallt och regnigt. Inatt ska det bli frost har det hörts. Hoppas innerligt att dom har fel.


Dagens ord: Att vara sur och grinig är banne mig en mänslig rättighet när det aldrig blir något bättre väder.

Av Anita - 25 maj 2015 13:10

 

Ser ni det svarta rökmolnet bakom berget? Det ska jag berätta om snart men vi tar saker och ting i rätt ordning så det blir lite struktur på mitt röriga sätt att uttrycka mig.


I lördags var det ett riktigt skitväder med blåst och regn. Som tur var så kom AMV och Gubben och bodde över i sin husvagn. Vi satt och såg på Eurovisionsslagern och åt ostkrokar och nötter. Min brorson kom också en stund.


Så blev det söndag och AMV och jag åkte ner till kyrkogården. Där trä'ffade vi en av AMV:s klasskamrater och blev kvar där rätt länge och pratade med henne. Så fick vi se ett konstigt kolsvart moln och förstod att det brann på stolpfabriken.När vi kom hem till mig syntes det ännu mer och vi fick reda på att creosotförrådet stod i brand med flera ton creosot i. Giftiga grejor och radion varnade och sa att man skulle hålla sig inne.


Som tur var så blåste inte vinden åt det här hållet så jag skyndade mig att börja sätta frö innan vinden vände.

Det är en stor katastrof när något sådan här händer. Det är den enda industri som finns häromkring men nu har dom lyckats släcka och rädda dom andra husen på området.


 

Nu har jag i alla fall satt alla frön. Runt hyddan har jag sockerärtor och solrosor. Första rader har jag ringblommor som så småningom ska bli salva av. Längst ut är det lite av varje men mycket vallmo som är en favoritblomma för mig. Några rader sallad, och så dill och persilja och majrovor har jag satt i pallkragarna.


 

Kryddgården är också färdigplanterad även om jag ska få tag i lite mer grejor så småningom.

Frampå kvällen kom Tuppola och Sambon och hunden och vi satt och såg på tv allihopa.


 

Idag är en mulen dag och regnet hänger i luften. Mustachen och Vägbasen har varit hit och AMV och Gubben har åkt hem så nu är jag alldeles själv ett tag.


Kinabror har blivit farfar igen och det blev en liten flicka. Nu dröjer det väl inte så länge innan han kommer hem igen och det känns bra. Jag saknar honom faktiskt och för att inte tala om hunden Jack.


Tittade på bloggen för några år bakåt. Det här är då en kallaste maj på länge. Ifjol var det 27 grader varmt och man gick med bara ben och AMV och jag badade efter bastun och det var 17 grader i vattnet. Nu är det 9 och det finns inte minsta tanke på att bada. Nåja det är inget att göra åt. Det blir väl tvärsommar när det väl bär till.

Det blåser inte i alla fall.

 

Trolltuvorna har fått de sötaste tilla mössa som doftar så gott och fåglarna kvittrar i varje träd och bygger bon och kucklar med varandra och lägger ägg och ser ut att må så bra.. Lite grönt på träden börjar det faktiskt bli också.


Dagens ord:Man får vara nöjd med det lilla så länge det är snöfritt i alla fall. 

Av Anita - 23 maj 2015 09:36

Innan jag lägger mig går jag alltid ut på bron och lyssnar och tittar.

I förrgår kväll i den vårljusa skymingen hörde jag hur fjolårsälgkalvarna knaprade och tuggade på börkslyn ute på åkern ner mot sjön. Jag såg dom gå där som mörka skyggor. Jag hörde lommen skrika på sjön och koltrasten sjöng så vackert. Koltrasten är den enda fågel jag vet som sjunger i skymningen när alla andra fåglar tystnat.

 

Likadant i går morse. Jag går ut på bron det första jag gör och där var det djurliv utan like. Älgarna var kvar och två tranor trampade omkring alldeles nära huset. Två av ekorrarna kom kutande när dom såg mig och luften blev full med småfåglar. Dom dyker upp som ur ingenstans när jag kommer ut. Den nye gästen bofinken Knut är mest på. Han håller sig hos mig hela tiden om jag är ute och nu satt han sig på min axel och tiggde mat..


Annars har det varit full fart ett par dagar. Inget vidare väder har det varti. Blåst och regnat stundtals så jag har inte fått ner mina frön i jorden. Dom blåser bara iväg om man försöker så det är bara att vänta. Det måste väl komma någon lugn dag. Tvätten torkar fort om man nu ska föröska få ur sig något positivt med blåsväder.


Nåja, nog tjatat om det. Torsdagen kom Gamle A och hade med sig fikabröd. Vi satt inne och fikade för det blåste kalla vindar från väst. Sedan åkte jag till Kälarne och Äldreboendet för att hjälpa fd grannen med lite av varje. Träffade lite bekanta och pratade bort någon timme så jag drog iväg åt andra hållet mot Hammarstrand utan att åka hem emellan.


Jobbade en stund och blev sedan bjuden till Pappersbeda på en alldeles förnämlig rödspätta. Gott och länge sedan jag åt det.

Dansbritt och jag gick på kursen vi skulle på. Vi lärde oss om chakran och visserligen kunde ja en del om det men man lär sig alltid något mer.


 

Så igår var det blåsigt men med uppehåll på förmiddagen och min fd jobbarkompis och vän IM kom och naturligtvis var gulliga Jansson med.


Eftersom det belv ett ynkligt vårskrik för mig härom dagen bestämde vi oss för att gå upp på Husmyrberget och skrika till lite mer ordentligt. Det krävs mer än en röst för att få till våren och sommaren det här tjuriga året. Klart att vi hade med oss matsäck. Alltid när man gå i skogen.


Tyvärr blåste det så hårt uppe på berget så skriken ekade inte så långt som vi hade önskat och filmen vi tog blev väl så där misslyckad också så den ska jag inte belasta er med.

 

Det är den vitaste och mjukaste mossa uppe på berget att sitta och vila på men som sagt blåsigt blåsigt.


Frampå eftermiddagen kom TuppOla och han och jag åkte till Östersund för att fira Sofiepropp på födelsedagen. Där hade regnet öst ner hela dagen och gjorde så hela vägen när vi åkte hem. Jag tror att det har regnat hela natten och idag känns det alldeles ovanligt ruggigt ute. 4 grader och blåst. Visserligen regnar det inte just nu men är grått och mulet.


Att det var pingstafton idag hade jag inte en susning om. Det blir så när man är ledig alla dagar och inte har några planer.


Som sagt våren är ovanligt seg. Visst är det lite grönt på gräsmattan men inte en enda påsklilja eller andra blommor har slagit ut och löven på träden lyser med sin frånvaro. Några små slybuskar har fått ett grönt skimmer men det är allt.


Dagens ord: Så länge man inte ger upp har man inte förlorat 

Presentation


DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

49 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se