Senaste inläggen

Av Anita - 14 oktober 2019 09:06

 

Söndagskväll och jag ligger i badkaret och blåser såpbubblor och läser och mår gott.

Jag läser Karin Brunk Holmqvists bok om en kvinna som ser sig i spegeln och suckar precis som jag brukar göra så bubblar inte bara badskummen utan även mina minnen upp.


När jag var barn och tonåring hade vi bara kallvatten och slask inne. Varmvatten fick man värma på spisen. Inte hade vi varken dusch eller badkar men jag hade en gul plastbalja. Att bada i den var ett jobb innan man kom ner i vattnet.


Bär in baljan i mitt lilla sovrum. Värma vatten på spisen. Fylla hink på hink med vatten .

Inte fick jag plats i baljan heller. Först låg man med benen utanför och sedan fick man tvätta benen och nederdelen och ha kroppen utanför. Tur att jag var smal och vig på den tiden.

Så skulle skitvattnet ösas ur och tömmas så man hann nästan bli svettig innan man var klar.


Som tur var så var det bastu nere på byn varje lördag och det var verkligen enklare.

På sommaren badade vi i sjön och ibland värmde vi vatten i värmaren nere vid sjön för att bli riktigt ren. Håret tvättade jag mest i diskhon. .

Tänk så annorlunda det var men visst det var ju 50 år sedan. 


Så tillbaka till nutiden och det som är nu.

Löven faller sakta och nätterna är för det mesta nästan kallgrader.


Torsdag blev vinterdäcken påsatta. Det är ingen ide att vänta med det.


Fredagen kom AMV och Gubben och vi åkte till Hammarstrand och åt på hotellet och sedan jobbade gubbarna med att sätta kedjor på traktorn och AMV och jag satt inne i värmen och pratade och gosade med hunden Jack.


Lördag åkte DansBritt och jag till Sollefteå på höstmarknad. Sollefteå är en liten fin stad och om jag skulle bo i stad skulle det nog vara där. Marknaden är lagom stor och vi handlade lite lax och lite salami och fingervantar. När marknaden började ta slut började det regna och vi åkte till Graningebruk. Ett fint ställe som varit järnbruk sedan 1600-talet men nu är det bara loppis där.

 

Inte vilken loppis som helst. Jättestor och jättefin.

 

Tre våningar fulla med grejor i ett av husen och sedan flera hus till.


Så söndag. Kinabror och jag satt igång med att elda brasan som vi inte vågade tända på förra sommaren för det var så torrt. Nu brann den jättebra.

 

Det är ganska kul med brasor.

 

Vi satt på trappan i solen och vaktade elden och drack kaffe.

 

jag klippte ner i gamla rabatter och hunden Jack hjälpte till med att frakta bort skräpet. Hunden och jag fraktade in ved till huset. Det är bra att ha när man ska börja elda för fullt. Jack är så duktig att hämta ved och bära in. Den hunden är så hjälpsam. Inte nog med att han letar upp borttappade saker han bär både post och ved och grenar.


 

Så frampå kvällen åkte jag ner till Håsjögården för att gå på bokcirkel och sätta lyktor på gravarna och så var helgen slut.


Dagens ord: Ibland tror man att allt var bättre förr men allt var inte det och det var i alla fall jobbigare.

ANNONS
Av Anita - 10 oktober 2019 09:54

Än har inte snön kommit. Det kom lite igår men gick bort igen. Löven är till viss del kvar på träden och visst har jag fullt med löv i förstugan. Dom blåser in när dörren öppnas.

 


Kinabror och jag fortsätter roa oss så gott det går.

Tisdag var vi iväg på en tillställning som heter "trivselträff". Goda mackor och trevligt sällskap och LillBengt uppträdde med den äran med blandat svenska SvenIngvars, Ove Thörnqvist och Elvis och dragspel.

 

Tänk till ett pris a 30 kronor fixar man denna roliga tillställning. Det har faktiskt blivit nästan 60 personer som kommer och trivs.

 

Ett helt gäng som ställer upp och fixar det där och som jag sa goda mackor och så lotterier. Vi gör så gott vi kan här på bonnlandet. Fast bonnland är det väl inte längre. Det är väldigt glest mellan bönderna. Mest igenvuxna åkrar och tomma hus.

 

Nästa grej är att bensinmacken måste stänga för det krävs dyra ombyggnader. Vi som ska spara på bensinen får nu åka många mil för att tanka. Så är livet på landet. "Hela Sverige ska leva" sas det men det är det mest baksluga. Man gör allt för att vi ska dö och bara storstäder ska finnas. men.......när turisterna kommer då ska saker och ting finnas.


På kvällen kom två av mina kompisar och så kom TuppOla. Vi umgås så gott vi kan i alla fall.


Igår kom det lite snö men den gick bort ganska fort.

På eftermiddagen åkte vi på vattengympa för första gången i höst och det var skönt att simma och sitta i bastun och prata med dom andra tanterna som jag inte träffas sedan i våras.

Om man nu ska säga något negativ är att vi bara har en dusch för den andra är trasig och det verkar inte som den blir lagad. Vi är ändå mer än 10 stycken som ska samsas. Nåja vi har i alla fall en bassäng så jag ska inte klaga.

 

Nog har vi en fin utsikt i alla fall när man tittar ut genom köksfönstret och ser solen gå ner.

Idag åker vinterdäcken på. Det är inget att spara på.


Dagens ord: Så länge löven hänger kvar på träden och sjön inte frusit får man vara nöjd.


ANNONS
Av Anita - 7 oktober 2019 17:45

Man får roa sig så gott det går och mat är ju roligt, allsång är roligt, gofika är roligt och musikunderhållning är roligt.

Fredag var det lunch på hotellet som vanligt och lördagen stack Kinabror iväg på veteranbilsloppis. Jag stannade hemma med hunden Jack men frampå eftermiddagen åkte jag och DansBritt till Näsets Bygdegård på fika och underhållning.

 

På vägen dit och hem såg jag sex älgar. mer än vad jag sett på hela sommaren. Det var en riktig älgkväll.

 

På bygdegården var det fullt ös. Det var musik och till och med lite oplanerad dans. Det var allsång och gott fika. Vi gör så gott vi kan för att roa oss med det som finns. När jag for hem var himlen röd och tjusig.

 Söndagen var det väl inget speciellt men jag gjorde en god älgstek med svampsås med svampen vi plockade i torsdags. Efterrätt en gammal rätt som mamma gjorde. Stekta äpplen med en blandning av havregryn socker sirap och smör som stoppades i äpplena. Blev krispigt och gott minsann.


Idag har det varit en fin måndag med skapligt väder.

Först kom Mustachen och hälsade på och vi fikade.

 

Jack är förtjust i honom, annars gillar han tjejer bäst. (Jack alltså)


Sedan kom Gamle A och vi satt på förstukvisten i solen och pratade en stund.

Så kom två av mina väninnor och vi tog en promenad till badstranden.

 

Dom hade med sig rulltårta och ett par stickade sockar som var väldigt fina. Så blev det fika igen.

 

Vi hade några riktigt roliga timmar med skratt och glädje. Kinabror han tog upp båtarna så nu är det mesta fixat inför vintern.


Jag gick till Kinabror och åt bruna bönor med fläsk och sjön var alldeles lugn och fin och träden lyste som guld.

 

Det var allt för idag. Tänk vad dagarna går fort när man har sällskap.

Vi pratade om åldrandet tjejerna (eller kärringarna) och dom tyckte att man skulle vara glad så länge man var skapligt frisk. Det är väl mest jag som tycker det är så trist att man blivit så väldigt ful. Nu vågar man ju inte ens titta sig i spegeln och fulare lär man väl bli när man blir blek och eländig framöver vintern. Nåja det är ju inget att göra något åt så man får väl nöja sig som det är.


Dagens ord: Det kunde alltid vara värre och det lär det väl bli.
Av Anita - 4 oktober 2019 07:51

Som tur var så försvann snön och då blev det dags för den vanliga svampplockarturen innan det blir snö igen.

 

I år skulle inte bara DansBritt och jag iväg utan även Kinabror och hunden Jack skulle med. Vantar på, halsduk på och korgar med.

 

En krispigt kall dag men det är hög och lättandad luft och oj så mycket svamp vi hittade. 

Korgarna fylldes snabbt. Hunden Jack var vild av glädje över att få springa och nosa på ett nytt och okänt ställe.

 

När min rosa korg var fylld gick Jack och jag bort till vanliga fikastället och plockad fram matsäcken.

 

Mackor och kaffe förstås och sittunderlag för det är fuktigt i den fina vita mossan.

 

Jack älskar att fika och väntar förhoppningsfullt på att det ska bli någon bit över till honom. En korp flyger över gång på gång och ropar på oss.

 

Så mysigt det är att fika i skogen. Det är många år vi letat svamp samma tid nu men iår var det nog mera svamp än vanligt. Nu ligger dom på nät för att torka men jag tog mig en macka mes stekt svamp på kvällen.

 

Så det var en trevlig dag och nu är det morgon och det är ännu kallare ute -5 grader. Som tur är blåser det inte idag så jag hoppas att de fina gula och röda löven får sitta kvar på träden ett tag till. Så länge löven är kvar så är det vackert och det stora missmodet kommer först när allt är naket och vitt och bedrövligt.

 

Nu är dags att ta in båtarna och ställa ner gyckelblomster i jordkällaren och fylla förstukvisten med ved och klippa ner i rabatterna och sätta på vinterdäcken. Alla tråkiga och deprimerande sysslor. Allt tar liksom slut. men.........massor med svamp ligger och torkar.


Dagens ord: Så länge löven är kvar på träden och lyser i de grannaste färger och sjön inte har frusit är det ok.


Av Anita - 1 oktober 2019 14:50

 

När jag vaknar och ser ut genom fönstret i sovrummet känner jag vanmakten och ilskan rusa genom kroppen. Det är första oktober och snöar. Visst i slutet av oktober brukar det vara slut på barmarken men den första oktober. Skit.


Jag drar täcket över huvudet och tänker för en stund att jag vägrar att kliva upp på hela dagen. Jo då, jag vet att alla positivitetstjosanfolk menar att man inte ska reta upp sig på det man inte kan göra något åt men det gör jag i alla fall.


Masar mig sakta upp och när jag kommer ner inser jag att katten också vägrar att kliva upp.

 

Stora kletiga flingor blåser omkring.

Fåglarna som fått frö för första gången idag sitter och kurar på verandan.

Deppar i soffan. Sonen säger att jag ska tända en brasa och läsa en bok och vara glad för att jag inte behöver ut och köra bil. Ja Ja.


 

Då dyker han upp på tvn. ÅsaNisse på hal is. Tror inte jag sett den förut eller så har jag glömt den.

Brasa i kaminen, kaffe i kopp och så ÅsaNissefilm som jag inte kan låta bli att skratta åt. Humöret börjar bli lite bättre när snön övergår i regn.

Så ringer en av mina klasskamrater och vi pratar en lång stund och hon kommer och hälsar på nästa vecka.


Så börjar jag steka köttbullar och efter ett tag kommer Kinabror och jack. Han har haft besök idag för han ska sätta in en ny kamin i sommarstugan och nu är det gjort.

 

Så lite kaffe och så kommer SundvallsSolveig en liten sväng. 


Om man nu ska komma på något mer positivt så är det att vattengympan börjar imorgon och att jag precis hann bära in pelargonerna innan snön kom. Tänker febrilt på vad jag ska hitta för mer positivt för ni ska veta att jag verkligen försöker komma på positiva grejor men jag hatar vinter och snö och det kan jag inte hjälpa. Jag har alltid gjort det. Inte ens som liten gillade jag snö. 


Nåja nog om det. Imorgon är snön förhoppnings borta och AMV och Gubben kommer hit för det är dags att sätta pinnar efter vägen och så får dom berätta om Albanien och äventyret där. Så vattengympa och som sagt. Jag får vara glad att jag slipper köra bil. Ha en bra dag ni som gillar snö och ni andra också för den delen.


Dagens ord: När snön faller ner far humöret ännu längre ner, nästan ända ner i jordkällaren

Av Anita - 30 september 2019 09:54

 

Det är den här tiden man lägger märke till träden mer än vanligt. Nu klär dom sig i lysande färger. Jag tycker om träd.


Äppelträd skulle jag vilja ha. Många träd som lyser av blommor på våren och bär fina äpplen på hösten. Pytt skit, jag har försökt kan ni tro. Den första åt sorken upp och dom två andra jag satt några år senare tog vinterkylan så nu har jag gett upp. Det är för dragigt och kallt här i Fisksjön. Det är bara att finna sig i det.


Det finns andra träd. Egentligen är det massor av träd runt omkring.

 

Gammelbjörken tex. Skulle tro att den är från 1920-talet någon gång när trådgården anlades. Det fanns fyra björkar, en i varje hörn av trädgården men nu finns det bara två kvar och dom är rätt gamla men jag älskar dom.

Gammelbjörken var en plats för mig när jag var liten. Det fanns en klyka mitt i björken där jag satt och såg på utsikten och läste böcker. Nu får jag nöja mig med att sitta med ryggen mot björken för jag tror inte jag kommer upp i den nu.

 

Så har vi rönnen. Inga träd får vackrare färg än den och bären är en fröjd för alla fåglar. Nu har trasten ätit upp bären men annars så kommer det fina sidensvansar hit och dom är så eleganta och låter som silverklockor. Rönnen trivs runt gården och jag röjer inte bort dom för det blir nog ganska fort en rönnskog.

Det sägs att trollen skyr rönn och det kan nog stämma för jag har då aldrig sett något troll.


Jag har planterat tre lönnar.

 

En till min son, en till brorssonen Andreas och en till Sofie Propp. Lönnar har så fina blad och dom kan man ha till mycket. Man kan binda ihop små fina korgar av dom. Man kan ha dom som prydnad på borden och som bokmärken i böcker. Man kan till och med göra en vacker kungakrona och ha på huvudet.


Så till sist mitt älskade favoritträd som bär en historia som är viktig för mig.

 

Ekar växer ju inte här men just den här eken växer sig stark och stor och för varje år blir den en meter större.

Jag tillbringade några somrar nere i Blekinge tillsammans med en kär man som inte längre finns på denna jord men trädet han gav mig lever och blir vackrare och vackrare. När jag sitter under den minns jag min kanske lyckligaste tid.

 

Träd är fina, glöm inte bort dom och var rädd om dom för dom är livet.


I lördags regnade det till och från hela dagen och jag tog mig till att städa. Fy så skitigt och dammigt det var överallt. Det tog minsann hela dagen men ska jag vara ärlig och uppriktig så råkade jag ha på tvn medan jag städade och så blev det en ÅsaNisse film som jag var tvungen att se.

Som tur var så fick jag kålpudding hos Kinabror så jag behövde inte laga mat. Vi har kört husmanskost den här veckan. Rotmos och fläsklägg, kålpudding, så igår ärtsoppa och pannkaka. Bara höstmat för hela slanten.

 


Dagens ord: Jag njuter mer av en ÅsaNissefilm  än  av ett rent och blänkande golv.


Av Anita - 28 september 2019 09:27

Tänk sådan energi en solglimt ger och framför allt de få dagar då det inte blåser. Jag älskar spegelblankt vatten och alla ljud som hörs så bra när vinden inte förstör. Precis en sådan dag var det i förrgår.

 

Då gick hunden Jack och jag till skogen för att leta tranbär och visst hittade jag sådana även om jag inte vågade mig iväg på bästa stället. Det är ju fortfarande jakt så man vet aldrig.

Vi höll till nere vid badstranden och jag kastade pinnar och Jack sprang ut i vattnet så det skummade och fångade och vi hade en rolig stund.


Kinabror jobbade i skogen och hämtade stockar som ska bli ved så småningom.


Jag letade björkar med sprängticka. Tänk er att den finns bara sådana på var 5000de björk och tre av dom finns hos mig.

Vad är nu sprängticka.? Kanske ni inte vet men schaga har ni väl hört talas om. En grej som är så full av vitaminer och bra grejor att den används till te i hundratals år. Dyr är den också. Vad jag läst så kostar den ca 5000-10000 kr per kilo.

 

Jag hittade rätt mycket och satt hela dagen och sågade små bitar av den.

 

Så ska den torkas och sedan använder man en bit och kokar och dricker och blir frisk som attan. Jag sitter på en ren förmögenhet men vet inte hur jag ska sälja den.  Typisk mig, någon affärsman eller kvinna är jag då inte.


Nåja det var skönt att sitta i solen och riktigt gosa mig och lyssna till lommen som skrek på sjön och motorbåten som surrade på sjön.

Kinabror passade på för snart ska båtarna iland för vintern. Jag gick bort till honom en sväng och vi lade ihop taket på hans paveljong. Inga fler utefester blir det nog iår.


Jag kokade fläsklägg och gjorde rotmos och tänk när vi satt och åt middag var det 17 grader i solen och jag blev så sugen på att bada bastu.


 Solens sista strålar sken på husen och träden hade blivit gula bara över ett par nätter men det solgula kvällskenet är så vackert.

 

Medan jag väntade på att bastun skulle bli varm började solen sakta dala ner bakom bergen.

 

Det går ganska fort nu för den att försvinna.

 

Så blir bastun varm och jag sitter där och gosar mig länge länge.

 

Jag badade inte i sjön utan gick upp i duschen istället och somnade skönt i höstmörkret. Genom balkongdörren ser jag stjärnorna som lyser och jag sänder en tanke till kvinnan som åker ute i rymden och ska vara där ute i 6 månader. Vilket mod!!!


Dagens ord: Det är inte bara änglar som flyger i rymden utan även modiga astronauter.


Av Anita - 26 september 2019 09:29

 

När många av våra bekanta ligger i solen utomlands så får vi som är kvar roa oss så gott vi kan här hemma.


Nästan alla dagar sista veckan har KinaBror och jag varit iväg på något.

Jazzklubb i fredags, veteranbilsutställning i lördags. Söndags var jag på bio. Tisdag ar vi på surströmmingsskiva på PRO. Där sjöng en trubadur som heter Hasse Thor och han hade med sig en dragspelare.

 

Jag gillar ju trubadurer och den här har en röst som en blandning mellan Jim Rievs och Gunnar Viklund och det är minsann inte fy skam.

 

Gräset växer fortfarande och nu är den nysådda åkern nästan helt grön.

 

Det börjar bli gult på träden och odonriset är lysande rött. Det är ju fint på sitt vis.


Igår hade jag besök av två av mina meditationsgrupptejer (Oj vilket långt ord jag fick till) Vi pratade och hade det mysigt i ett par timmar. Kinabror släpade hem stockar till ved och hunden Jack som älskar kvinnor myste här med oss fruntimmer.

 

Jag vandrade bort till Kinabror för det var hans matdag och det var mulet men inte kallt i alla fall.

 

Det var till att mysa inomhus en stund.


Annars har jag varit till läkaren på min årliga kontroll och nu har vi äntligen fått en läkare efter att vi varit utan rätt länge nu. En rätt ung och trevlig kvinna. Hoppas att hon blir kvar. 


Annars så har jag hittat igen en av mina bloggvänner som helst plötsligt försvann med blogg och allt och jag har undrat vart hon tog vägen? Nu har jag hittat henne igen och det är jag glad för.


Idag ligger dimman tung över marken men jag skulle tro att det blir fint även om den har varit minusgrader inatt. jag ska laga fläsklägg med rotmos så det får väl bli den här dagen rolighet. God mat är aldrig fel.


Dagens ord: När dimman lättar kommer förhoppningsvis solen fram.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se