Senaste inläggen

Av Anita - 22 oktober 2019 08:57

 

Sofie Propp och jag har nästan en tradition som vi haft i många år nu. Hon kommer till mig och vi ser på film och vi har samma filmsmak. Det ska vara roliga och gulliga filmer och inte hemska och otäcka.

 

Vi äter plankstek och fixar till någon mumsig efterrätt.

Frampå lördagskvällen kommer Broder B och hans kompis farande från Skåne för att vara med om älgjakten.


Söndagen var det lite bättre väder och vi gick ut en sväng med hunden Jack.

 

Vi gick ner till sjön och badstrandsrundan.

 

Sedan var det matdags för då samlades vi vid matbordet, alla tre av mina bröder och så Broder B:s kompis och Sofie Propp.

 

Älggryta med klyftpotatis grönsaker, sallad och pressgurka och så förstås gele och så äppelpaj till efterrätt. 


Så igår var det ett strålande väder och då släpper jag allt och går ut och är ute hela dagen. Började med att gå bort till Kinabrors sommarstuga. 

 

Det var spegelblankt på sjön och en ensam svan sam omkring och skrek. Hörde en hund skälla på andra sidan sjön men annars hördes inte ett knäpp.

 

Kinabror har en ny kamin som ska inspekteras av sotarn idag och proveldas. 

Mustashen kom också och det blev fyr i brasan. Det är en täljstenskamin så den ska väl hålla värmen.

 

Så gick hunden Jack hem till mig och jag började rensa bort gamla växter ur rabatterna och jack hjälpte till att dra bort skräpet. Det var då som handskarna blev blöta. Det har ju regnat och snöat så allt var genomblött men nu har jag bara några rabatter kvar så jag önskar bara att det blir flera fina dagar innan snön förstör allt.

karlarna kom från skogen och vi åt pytt i panna hos Kinabror och så var den dagen slut.


Vaknar till en ny dag och jag börjar ligga längre på mornarna nu för det är mörkt. Ser att det har snöat lite grann men barna några korn som ligger kvar på gräsmattan. Fåglarna sitter och knackar på fönstren och vill ha mat så jag får väl slutat nu.


Dagens ord:Att vara ute en hel dag gör en både nöjd och trött.


ANNONS
Av Anita - 18 oktober 2019 17:52

I torsdags åkte vi till AMV och Gubben. Efter att AMV och jag pratat om det  i flera år skulle vi äntligen besöka min barndomsvän S som bott i Fisksjön i sin barndom tills hon blev 6 år.


AMV ringde till henne och samma dag hade S dragit fram en gammal byrå och bakom byrån låg ett kort på Kinabror och mig när vi var små. Hon hade fått det av min mamma innan hon flyttat och nu hade det varit borta många år.

Så precis när jag ska komma kommer kortet fram som genom ett under.

 

Var inte det underligt så säg.


Så trevligt vi hade i S:s fina och mysiga hem. Personligt och fint och hemtrevligt. Vi fick en så god lunch och vi pratade gamla minnen och hon mindes en massa från tiden i Fisksjön.

 

Jag märkte att vi hade många gemensamma intressen som dans och diverse pyssel. Tänk så roligt att vi hittade igen varandra och kanske ska vi ut och dansa till sommaren och träffas lite mer.


Så kom fredagen och undrens tid är inte förbi.

Min gamla härk till bil sjunger på fisens mosse och går på guds försyn.


Tack vare PappersBeda och hennes sambo fick jag nys på en fin bil och precis på öret för de pengar jag sparat till bil i många år. Nja det blev 74 kronor över. Så jag har köpt en jättefin bil.

 

Många män har haft fler bilar än vad dom kan räkna men jag har inte haft så många i mitt liv.

 

Den första var en blommig saab med frihjul. Så jag älskade den bilen. Tyvärr rostade den sönder så jag fick lägga plankor i botten så jag inte skulle trampa igenom.


Den andra var den blå Golfen som var helt galen. Blinkade åt fel håll och satt igång vindrutetorkaren när man satt på radion och en massa annat konstigt. Dessutom stannade han när man skulle svänga ibland och jag fick bogsera den nästan 20 ggr under den tid jag hade den. Ett rent elände till bil.


Så pappas gamla gröna gubbSaab som gick bra och säkert men drog bensin som sjutton.


Så röda Nissan som var plåtig och skramlig så man kände sig som en sten i en plåtburk när man körde den. Annars gick den bra utan att stanna någonstans.


Så den senaste Mastan som ju tjänat mig väl i 12 år men även bilar bli gamla och rostiga och slitna som gamla kärringar och kanske skulle ni säga Don efter person men nej.


Jag som är feg och egentligen har haft samma otur med bilar som med män måste tuffa till mig och våga en gång till ta tillfället i akt när det dyker upp en snygging till bil och inte fega ur. Troligen är det min sista bil.


Så nu mina vänner står jag här med min svarta blanka bil och blev förtjust när jag insåg att den for fram på vägen som en mjukt flygande ängel. Enda nackdelen är färgen för jag år så dålig på att tvätta bilar och den jag hade nu syntes inte skiten ett dugg på. Den var ju grå. MEN idag är jag nöjd.


Dagens ord: Det gäller att våta ta tillfället i akt när det dyker upp.

ANNONS
Av Anita - 17 oktober 2019 07:56

 

Det är mycket jag inte förstår och mycket jag inte vet och jag tittar på en ensam socka som hänger i badrummet.

 

Vart är den andra sockan? Äter tvättmaskinen sockar eller gömmer den sig i något örngott eller påslakan?


Vart tar plastlocken till plastburkar vägen?Fast jag vet att jag stoppat in dom i samma skåp så är dom borta. Finns det en särskild himmel för plastlocka tro?


Så kommer vi så småningom till nästa fråga men först. I går blev det en oväntad resa till Sundvall tillsammans med PappersBeda och hennes dotter och en tjej till. 

PappersBedda skulle till optikern. Jag behöver också glasögon men har inte råd. Jag provade ett par häftiga runda röda glasögon men bara bågarna kostade 4000 kr. Jo ni hörde rätt. Så nästa fråga.

Hur kan man ta 4000 för ett par plastbågar när man kan köpa glasögon med likadana bågar på macken för 20 kr med glas. Jag är förundrad och inte har jag råd med glasögon heller. Jag får fortsätta gå och kisa.


Vi åt indisk mat till lunch och det var gott. Så blev det IKEA förstås för PappersBeda skulle ha en byrå och lite annat.

Då kommer nästa fråga som for genom mitt huvud.

Vi köpte varsin glass på IKEA och då fick man klänga sig upp på barstol och sitta och vingla med benen.

Vem har hittat på det med barstolar? Varför? Vi var ju nyktra men så besvärligt att fara upp och ner på en sådan stol och jag kan tänka mig att många berusade har ramlat ner från stolen och slagit sig illa. För mig en helt obegriplig grej. Varför inte vanliga stolar och bord? 


Så gick dagen och det pissregnade hela tiden och blev nästan inte ljust på hela dagen.


Nu är en ny dag och ute har det snöat och inte regnat. Kinabror och jag ska åka till Bräcke till AMV och Gubben så nu måste jag sluta. Det ska bli något extra kul idag men det ska jag berätta om en annan dag. 


 

Dagens ord: Man har många frågor men få svar.


Av Anita - 14 oktober 2019 09:06

 

Söndagskväll och jag ligger i badkaret och blåser såpbubblor och läser och mår gott.

Jag läser Karin Brunk Holmqvists bok om en kvinna som ser sig i spegeln och suckar precis som jag brukar göra så bubblar inte bara badskummen utan även mina minnen upp.


När jag var barn och tonåring hade vi bara kallvatten och slask inne. Varmvatten fick man värma på spisen. Inte hade vi varken dusch eller badkar men jag hade en gul plastbalja. Att bada i den var ett jobb innan man kom ner i vattnet.


Bär in baljan i mitt lilla sovrum. Värma vatten på spisen. Fylla hink på hink med vatten .

Inte fick jag plats i baljan heller. Först låg man med benen utanför och sedan fick man tvätta benen och nederdelen och ha kroppen utanför. Tur att jag var smal och vig på den tiden.

Så skulle skitvattnet ösas ur och tömmas så man hann nästan bli svettig innan man var klar.


Som tur var så var det bastu nere på byn varje lördag och det var verkligen enklare.

På sommaren badade vi i sjön och ibland värmde vi vatten i värmaren nere vid sjön för att bli riktigt ren. Håret tvättade jag mest i diskhon. .

Tänk så annorlunda det var men visst det var ju 50 år sedan. 


Så tillbaka till nutiden och det som är nu.

Löven faller sakta och nätterna är för det mesta nästan kallgrader.


Torsdag blev vinterdäcken påsatta. Det är ingen ide att vänta med det.


Fredagen kom AMV och Gubben och vi åkte till Hammarstrand och åt på hotellet och sedan jobbade gubbarna med att sätta kedjor på traktorn och AMV och jag satt inne i värmen och pratade och gosade med hunden Jack.


Lördag åkte DansBritt och jag till Sollefteå på höstmarknad. Sollefteå är en liten fin stad och om jag skulle bo i stad skulle det nog vara där. Marknaden är lagom stor och vi handlade lite lax och lite salami och fingervantar. När marknaden började ta slut började det regna och vi åkte till Graningebruk. Ett fint ställe som varit järnbruk sedan 1600-talet men nu är det bara loppis där.

 

Inte vilken loppis som helst. Jättestor och jättefin.

 

Tre våningar fulla med grejor i ett av husen och sedan flera hus till.


Så söndag. Kinabror och jag satt igång med att elda brasan som vi inte vågade tända på förra sommaren för det var så torrt. Nu brann den jättebra.

 

Det är ganska kul med brasor.

 

Vi satt på trappan i solen och vaktade elden och drack kaffe.

 

jag klippte ner i gamla rabatter och hunden Jack hjälpte till med att frakta bort skräpet. Hunden och jag fraktade in ved till huset. Det är bra att ha när man ska börja elda för fullt. Jack är så duktig att hämta ved och bära in. Den hunden är så hjälpsam. Inte nog med att han letar upp borttappade saker han bär både post och ved och grenar.


 

Så frampå kvällen åkte jag ner till Håsjögården för att gå på bokcirkel och sätta lyktor på gravarna och så var helgen slut.


Dagens ord: Ibland tror man att allt var bättre förr men allt var inte det och det var i alla fall jobbigare.

Av Anita - 10 oktober 2019 09:54

Än har inte snön kommit. Det kom lite igår men gick bort igen. Löven är till viss del kvar på träden och visst har jag fullt med löv i förstugan. Dom blåser in när dörren öppnas.

 


Kinabror och jag fortsätter roa oss så gott det går.

Tisdag var vi iväg på en tillställning som heter "trivselträff". Goda mackor och trevligt sällskap och LillBengt uppträdde med den äran med blandat svenska SvenIngvars, Ove Thörnqvist och Elvis och dragspel.

 

Tänk till ett pris a 30 kronor fixar man denna roliga tillställning. Det har faktiskt blivit nästan 60 personer som kommer och trivs.

 

Ett helt gäng som ställer upp och fixar det där och som jag sa goda mackor och så lotterier. Vi gör så gott vi kan här på bonnlandet. Fast bonnland är det väl inte längre. Det är väldigt glest mellan bönderna. Mest igenvuxna åkrar och tomma hus.

 

Nästa grej är att bensinmacken måste stänga för det krävs dyra ombyggnader. Vi som ska spara på bensinen får nu åka många mil för att tanka. Så är livet på landet. "Hela Sverige ska leva" sas det men det är det mest baksluga. Man gör allt för att vi ska dö och bara storstäder ska finnas. men.......när turisterna kommer då ska saker och ting finnas.


På kvällen kom två av mina kompisar och så kom TuppOla. Vi umgås så gott vi kan i alla fall.


Igår kom det lite snö men den gick bort ganska fort.

På eftermiddagen åkte vi på vattengympa för första gången i höst och det var skönt att simma och sitta i bastun och prata med dom andra tanterna som jag inte träffas sedan i våras.

Om man nu ska säga något negativ är att vi bara har en dusch för den andra är trasig och det verkar inte som den blir lagad. Vi är ändå mer än 10 stycken som ska samsas. Nåja vi har i alla fall en bassäng så jag ska inte klaga.

 

Nog har vi en fin utsikt i alla fall när man tittar ut genom köksfönstret och ser solen gå ner.

Idag åker vinterdäcken på. Det är inget att spara på.


Dagens ord: Så länge löven hänger kvar på träden och sjön inte frusit får man vara nöjd.


Av Anita - 7 oktober 2019 17:45

Man får roa sig så gott det går och mat är ju roligt, allsång är roligt, gofika är roligt och musikunderhållning är roligt.

Fredag var det lunch på hotellet som vanligt och lördagen stack Kinabror iväg på veteranbilsloppis. Jag stannade hemma med hunden Jack men frampå eftermiddagen åkte jag och DansBritt till Näsets Bygdegård på fika och underhållning.

 

På vägen dit och hem såg jag sex älgar. mer än vad jag sett på hela sommaren. Det var en riktig älgkväll.

 

På bygdegården var det fullt ös. Det var musik och till och med lite oplanerad dans. Det var allsång och gott fika. Vi gör så gott vi kan för att roa oss med det som finns. När jag for hem var himlen röd och tjusig.

 Söndagen var det väl inget speciellt men jag gjorde en god älgstek med svampsås med svampen vi plockade i torsdags. Efterrätt en gammal rätt som mamma gjorde. Stekta äpplen med en blandning av havregryn socker sirap och smör som stoppades i äpplena. Blev krispigt och gott minsann.


Idag har det varit en fin måndag med skapligt väder.

Först kom Mustachen och hälsade på och vi fikade.

 

Jack är förtjust i honom, annars gillar han tjejer bäst. (Jack alltså)


Sedan kom Gamle A och vi satt på förstukvisten i solen och pratade en stund.

Så kom två av mina väninnor och vi tog en promenad till badstranden.

 

Dom hade med sig rulltårta och ett par stickade sockar som var väldigt fina. Så blev det fika igen.

 

Vi hade några riktigt roliga timmar med skratt och glädje. Kinabror han tog upp båtarna så nu är det mesta fixat inför vintern.


Jag gick till Kinabror och åt bruna bönor med fläsk och sjön var alldeles lugn och fin och träden lyste som guld.

 

Det var allt för idag. Tänk vad dagarna går fort när man har sällskap.

Vi pratade om åldrandet tjejerna (eller kärringarna) och dom tyckte att man skulle vara glad så länge man var skapligt frisk. Det är väl mest jag som tycker det är så trist att man blivit så väldigt ful. Nu vågar man ju inte ens titta sig i spegeln och fulare lär man väl bli när man blir blek och eländig framöver vintern. Nåja det är ju inget att göra något åt så man får väl nöja sig som det är.


Dagens ord: Det kunde alltid vara värre och det lär det väl bli.
Av Anita - 4 oktober 2019 07:51

Som tur var så försvann snön och då blev det dags för den vanliga svampplockarturen innan det blir snö igen.

 

I år skulle inte bara DansBritt och jag iväg utan även Kinabror och hunden Jack skulle med. Vantar på, halsduk på och korgar med.

 

En krispigt kall dag men det är hög och lättandad luft och oj så mycket svamp vi hittade. 

Korgarna fylldes snabbt. Hunden Jack var vild av glädje över att få springa och nosa på ett nytt och okänt ställe.

 

När min rosa korg var fylld gick Jack och jag bort till vanliga fikastället och plockad fram matsäcken.

 

Mackor och kaffe förstås och sittunderlag för det är fuktigt i den fina vita mossan.

 

Jack älskar att fika och väntar förhoppningsfullt på att det ska bli någon bit över till honom. En korp flyger över gång på gång och ropar på oss.

 

Så mysigt det är att fika i skogen. Det är många år vi letat svamp samma tid nu men iår var det nog mera svamp än vanligt. Nu ligger dom på nät för att torka men jag tog mig en macka mes stekt svamp på kvällen.

 

Så det var en trevlig dag och nu är det morgon och det är ännu kallare ute -5 grader. Som tur är blåser det inte idag så jag hoppas att de fina gula och röda löven får sitta kvar på träden ett tag till. Så länge löven är kvar så är det vackert och det stora missmodet kommer först när allt är naket och vitt och bedrövligt.

 

Nu är dags att ta in båtarna och ställa ner gyckelblomster i jordkällaren och fylla förstukvisten med ved och klippa ner i rabatterna och sätta på vinterdäcken. Alla tråkiga och deprimerande sysslor. Allt tar liksom slut. men.........massor med svamp ligger och torkar.


Dagens ord: Så länge löven är kvar på träden och lyser i de grannaste färger och sjön inte har frusit är det ok.


Av Anita - 1 oktober 2019 14:50

 

När jag vaknar och ser ut genom fönstret i sovrummet känner jag vanmakten och ilskan rusa genom kroppen. Det är första oktober och snöar. Visst i slutet av oktober brukar det vara slut på barmarken men den första oktober. Skit.


Jag drar täcket över huvudet och tänker för en stund att jag vägrar att kliva upp på hela dagen. Jo då, jag vet att alla positivitetstjosanfolk menar att man inte ska reta upp sig på det man inte kan göra något åt men det gör jag i alla fall.


Masar mig sakta upp och när jag kommer ner inser jag att katten också vägrar att kliva upp.

 

Stora kletiga flingor blåser omkring.

Fåglarna som fått frö för första gången idag sitter och kurar på verandan.

Deppar i soffan. Sonen säger att jag ska tända en brasa och läsa en bok och vara glad för att jag inte behöver ut och köra bil. Ja Ja.


 

Då dyker han upp på tvn. ÅsaNisse på hal is. Tror inte jag sett den förut eller så har jag glömt den.

Brasa i kaminen, kaffe i kopp och så ÅsaNissefilm som jag inte kan låta bli att skratta åt. Humöret börjar bli lite bättre när snön övergår i regn.

Så ringer en av mina klasskamrater och vi pratar en lång stund och hon kommer och hälsar på nästa vecka.


Så börjar jag steka köttbullar och efter ett tag kommer Kinabror och jack. Han har haft besök idag för han ska sätta in en ny kamin i sommarstugan och nu är det gjort.

 

Så lite kaffe och så kommer SundvallsSolveig en liten sväng. 


Om man nu ska komma på något mer positivt så är det att vattengympan börjar imorgon och att jag precis hann bära in pelargonerna innan snön kom. Tänker febrilt på vad jag ska hitta för mer positivt för ni ska veta att jag verkligen försöker komma på positiva grejor men jag hatar vinter och snö och det kan jag inte hjälpa. Jag har alltid gjort det. Inte ens som liten gillade jag snö. 


Nåja nog om det. Imorgon är snön förhoppnings borta och AMV och Gubben kommer hit för det är dags att sätta pinnar efter vägen och så får dom berätta om Albanien och äventyret där. Så vattengympa och som sagt. Jag får vara glad att jag slipper köra bil. Ha en bra dag ni som gillar snö och ni andra också för den delen.


Dagens ord: När snön faller ner far humöret ännu längre ner, nästan ända ner i jordkällaren

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

52 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se