Senaste inläggen

Av Anita - 13 augusti 2017 08:49

 

Jack är en otrolig hund. Kinabror och jag brukar då och då tappa bort arbetshandskarna eller lägga ifrån och dom och glömma var dom är men Jack hittar dom i ett nafs. Naturligtvis får han beröm och kanske lite godis. Nu har han kommit på att handskar betyder godis.

En dag tog han Gubbens handskar ur ett fack i hans moped och kom dragande med dom.

 

Igår tog han en handske jag hade lagt på gräset och sprang bort med den till Kinabror och han lade upp den på trappen och klart han fick beröm fast det inte var Kinabrors handske. Sedan kom han med den andra till mig och jag frågade om han visste var andra handsken var. Klart han visste det och kom med den efter ett tag. Nu har han lärt sig att man tar bara en handske i tagen så får man godis två gånger eller som nu tre gånger.


Han hämtar tidningen.

Han hämtar ved.

Han hämtar öl till Kinabror.

 

Just nu rensar jag i svartvinbärsbuskarna. Det är ett tidsödande jobb bland slingerväxter tistlar och brännässla men jag har ju hjälp av Jack. Jag lindar ihop ogräset till bollar och han bär bort dom till skräpplatsen. Han är så ivrig och lessnar aldrig.

Som labradorer är så gillar han vatten.

 

Här leker han med sin syster och sin mamma.


Han gräver upp stenar och flyttar dom. Hans favoritlek är att vara vid badstranden med AMV. Hon skvätter vatten och han hoppar upp och försöker ta vattendropparna. Att simma efter grenar är ju också toppen.


Men inte bara gott ska jag säga om den fantastiska hunden. Han är en jäkla dålig en att gå i band. Han sliter och drar så man orkar inte ens hålla i honom men han har ju alltid levt i frihet den hunden så han är inte van. Jag kan förstå honom. Jag gillar inte heller att gå i någons ledband. Leve friheten.


Fredagen var en fin och solig dag.

Vi skulle ha kräftskiva och eftersom det var varmt och fint skulle vi sitta i Kinabrors paveljong.

Vi satt upp lyktor och dukade fint. Vad hände? Förbannade blåshål. Det började tokblåsa så allt for omkring och vi försökte med gemensamma krafter stänga igen med sidostyckena till paveljongen. Vi svor och drog och slet och visst fick vi så småningom igendraget runt paveljongen men istället för att sitta och se på sjön så blev det att stirra in i tältväggen istället och försöka få in alla i tältet (som det nu blev) och bära maten och höra stormen dra och slita och försöka dra sönder tältet.

 

Kräftor, räkor och västerbottenpaj.

 

Allt var gott och efter kom det en ostbricka och kaffe med rullrån.

 

Även om det blåste kallt så var det otroligt varmt den här kvällen Det var 20 grader fast klockan var 9 på kvällen. Det har knappt varit 20 grader mitt på dagen tidigare i sommar.

 

Det lugnade ner sig lite senare på kvällen men vi hade det varmt och skönt och trevligt inne i tältet.


Så kom lördagen och då hade vi planer. Då skulle Jacks syster och mamma komma på besök. Naturligtvis med ägarna som är min tremänning och hennes man.

Jag hade gjort köttgryta och for iväg till Mustachen för att hämta potatis. Jesses vad potatisen växt. Dom var stora som bakpotatis så nu är det nog dags att gräva upp dom innan dom blir för stora och spricker.


När jag kom hem så var det strömavbrott och jag fick gå ner till AMV och Gubben och dricka kaffe för dom hade vedspisen igång.

Så ringde Tremänningen och hade blivit sjuk så det blev inget besök.

Vet inte vad som hänt men det var strömavbrott hela dagen och vi ides inte laga mat på vedspisen utan for till Hammarstrand och åt pizza och till TuppOla och drack kaffe efteråt.

Så inte den där dagen blev som det var tänkt heller. Det är väl sjutton att det aldrig ska gå att få till det som man tänkt någon gång.


 

ja inget att göra åt. Idag ser det lite ruggigt ut. Blåser och är mulet och jag har bestämt mig för att inte göra upp några som helst planer mer än att dricka kaffe (om det inte blir strömavbrott)


Dagens ord: Man säger att man själv styr sitt liv men pytt skit i pannkakan. Det är naturen och vinden och andra människor som styr.

ANNONS
Av Anita - 10 augusti 2017 08:04

 

Katten Morris började redan klockan 5 på morgonen med att spy på mattan.

Försökte somna om men en envis mygga surrade och surrade.

Utanför vräkte regnet ner och har nog gjort så hela natten för vattentunnan var överfull.

Lika bra att kliva upp.


Jag hade en hel del planer för dagen, bla annat att klippa gräs och kanske plocka lite hjortron men så blir det inte. Får väl ta till plan B som vanligt.


 

Igår var det i alla fall rätt fint väder. Doroteablomman som bara slår ut när solen skiner slog faktiskt ut en stund.


Kinabror och jag åkte till Hammarstrand. Han för att få ett däck lagat och jag för att gå på apoteket.

Nu när vi var där for vi på mammas grav och så gjorde vi en tripp upp till slalombacken.

 

Visst är det fin utsikt därifrån också men  inte alls som jag föreställer mig på berget som AMV och jag inte lyckats ta oss upp på.

 

Såg att man rivit toppstugan som fanns uppe vid slalombacken och minns många gånger jag varit där på dans under 60-talet. Nu är den borta och dansen också tyvärr.


Hem och tvättade sängkläder och hängde ut. Förstår att den tvätten är blötare än när jag hängde ut det.

Så kom Storfiskarn och vi satt och såg på en film på tv.


Apropå ingenting. En underlig sak har hänt. Min jordgubbspyramid har helt plötsligt iår fått fullt med smultron. Jag har inte planterat dom men det är nästan lika mycket smultron som jordgubbar. Inte för att jag har något emot det. Jag älskar smultron men visst är det konstigt.

 

Jag badade bastu frampå kvällen och faktiskt så doppade jag mig i sjön men det var kallt och det blev ingen lång simtur minsann.


TuppOla kom och fikade och hade med sig en liten kille. Egentligen skulle dom till Kinabror men han hade farit ut och fiskat. Han måste passa på när det för en gång skull var lugnt på sjön.

 

Naturligtvis stod hunden Jack och väntade på att Kinabror skulle komma iland


Nu sitter jag här och dricker mitt kaffe och funderar på hur dagen ska bli.


Dagens ord: När katta spytt på matta och regnet vräker ner må man väl få tycka att dagen inte börjar så där väldigt bra.

ANNONS
Av Anita - 8 augusti 2017 09:20

 

Fullmånesken, morgondimma. Ingen lukt av kaffe när jag vaknar. Sonen och hans Fjälla brukar koka kaffe innan jag kliver upp och jag saknar det och jag saknar att ha sällskap vid morgonkaffet. Nåja, man får väl koka själv.

Det var söndag och som tur var so kom TuppOla och hans Fjälla och Kinabror var förstås här så vi satt på förstukvisten och åt upp rullrånen och drack kaffe.


TuppOla har baren en tupp och två gamla hönor kvar nu och dom har slutat ägga. TuppOlas fjälla har köpt en äggkläckningsapparat och ska dom få tag i befruktade ägg och börja köra med adopterade höns. Få se hur det går.


AMV och Gubben kom tillbaka efter att tillbringat helgen på hippifestivalen Urkult.

Frampå kvällskvisten tog AMV och jag cyklarna och for ner på byn

 

Vi for till By där AMV bodde som flicka. En del var sig likt som tex allén ner till Vallvika.

Karlssonsbacken däremot hade blivit både brantare och längre. Konstigt, kan det bero på åldern. Annars brukar de ju bli tvärt om när man kommer till plats där man varit liten.


 

Vi for och vattnade på kyrkogården och där var det minsann massor med svalor. Det är troligen där mina svalor håller till efter att dom flyttat från Fisksjön. Jag trodde dom flugit iväg till Afrika redan. Vilken tur att det inte blev någon ensam söndag föresten. Det blir alltid så tomt när folk far.


En ny mulen dag och jag tänkte på alla som börjat jobba en måndag efter semestrarna och minns hur hemskt det var med alla högar med jobb som låg och väntade.


Nya äventyr väntar för oss som är pensionärer och inte behöver hasta till jobb. Mulet och lite kurigt.

Gubben hade en tand lös och skulle åka till Sollefteå och laga och AMV och jag bestämde oss kvickt för att åka med en bit och gå Kälagåtte och se om vi kunde hitta en annan väg till berget som gäckar oss hela tiden.


Kkälagåtter är den uråldriga vägen som går mellan Håsjö och Kullsta. Den går förbi avrättningsplatsen och ryttarbacken. Två ställen som det finns så mycket att berätta om.


 

Det var fin väg på vissa ställen men eftersom det regnat rätt mycket fanns det också hålor som var riktigt blöta, rena rama surhålen och både AMV och jag blev blöta om fötterna. Hon för att hon hade joggingskor och jag för att jag hade hål i stövlarna.

 

Den här turen tar några timma kan ni tro för det är bra många kilometer att vandra.

 

Det blev varmare och varmare och det måste vara annat klimat där för både lingon och blåbär och hallon var mogna på vissa ställen smultron inte att förglömma.


Vi hittade en skogsbilväg som vi förstår går mot middagsberget. Vi gick en bit på den och fick se en jaktkoja som var rejält stor.

 

Bakom krönet fick vi se att vägen gick rakt uppför och uppför och uppför. När vi tittade på gps:n stod det att vägen var 6 km till vändplanen och vi förstod att vi inte skulle orka med den utvikningen. Solen värmde på ryggen och vi beslöt att fortsätta Kälagåtte istället och vänta på att vi skulle kunna åka bil dit så långt det går. Vi har inte gett oss. Vi ska upp på berget förr eller senare.


 

Tunnbrödmacka och kaffe måste man ha för att orka med sådana här strapatser. Vidare nerför mot Kullsta


Så småningom kom vi ner på slätterna i Kullsta och nere vid Hammarstrand hämtades vi av Gubben.

Vi var svettiga och varma och hade tänkt bada när vi kom hem men hemma i Fisksjön blåste en lite ilsken vind så vi bestämde oss för att solbada istället och gick bort till riktiga badstranden och lade oss på varsitt badlakan och solade.


Det finns vissa fördelar med att det blir folktomt också. Man kan ligga där och sola i bara ett par gamla urtvättade trosor utan att det kommer en enda människa. Tyst var det inte idag. En båt på sjön. Kinabror kör traktor och Gubben röjde sly. Det var bara AMV och jag som låg i solen och latade oss men det hade vi minsann gjort rätt för.


Så det var den dagen och vi slutade med att äta matjesill och nypotatis hos Kinabror och vattna alla mina blommor.


Dagens ord: Det gäller att aldrig ge upp och hittar man inte berget så hittar man något annat när man letar.

Vem hade trott att vi skulle finna den här skatten tex.

 

Av Anita - 5 augusti 2017 22:04

I går kväll var Kinabror och jag på Qul i backen och lyssnade till Euskefurat.

Nostalgin kom över mig Qul i backen, stället där man var varje fredag som barn och som tonåring. Igår kväll var det lika mycket folk som då och trots att regnet hängde i luften så var stämningen på topp.

 

Jag säger bara det. Det norrländska vemodet. Trots glada melodier och fantastiska musiker så fanns där i bakgrunden det norrländska vemodet som jag förstår så väl.


Så som det berättades Först tog dom vattnet och strömmen. sedan skogarna och malmen och så tog man människorna som tvingade flytta. Så blev det kvar några tjurskallar (bla annat jag) sa "Vi flytt int". Vi tog vilket skitjobb som helst för att få vara kvar.


Så här är vi nu, vi som väntar. Väntar på att nära och kära ska koma för en ynklig sommarmånad, om man ens kan kalla det sommar.


Så finns det dom som flyttar hem igen men allt är inte som förr och man kan finna att man känner sig främmande även här hemma. Man minns allt det roliga men glömde kylan, blåsten och myggen och de tomma öde byarna och djuren och ladugårdarna som försvunnit. Inget är sig likt längre.

Allt detta får Euskefurt fram i sin musik och allt känner man igen och det går direkt i hjärtat.

 

Mitt i allt finns den underfundiga humorn som räddar upp alltsammans från att bli för dystert och det är nog den jag lever på också.


DansBritt följde med hem och låg över för hon hade fel på avloppet och i morse åkte Sonen och hans Fjälla tillbaka till Skåne. Inte bara människorna for utan när jag kom ut i morse var det ett fasligt liv på fåglarna.

Koltrastar, björktrastar, småfåglar och tranor hade samlats för att ge sig iväg söderöver. Lommen skrek sin dystra sång och fåglarna hade satt i sig mina jordgubbar innan dom for men det må vara dom väl unt. Dom behöver dom säkert bättre än jag.

Det enda spår efter Sonen är en hög med 91-an på toa och några handukar som ska tvättas.


Nåja,  Dansbritt, Kinabror och jag gjorde vad vi kunde för att mota bort tystnade.

 

Vi for till Fugelsta på marknad. Handlade rullrån och ölkorv och åt hamburgare och pratade med folk

 

Så hem och satt på förstukvisten och drack kaffe och Storfiskarn kom och hälsade på.


Alla har åkt nu. Det är så tyst. Inga bilar på vägen, inga båtar på sjön, inget plask av badande barn, inga fåglar.Hela byn tom, bara Kinabror och jag kvar och det är en omställning som är lite jobbig Från fullt ös till total tystnad.


Skulle tro att en del inte ville åka ännu utan kände som Euskufurat sjöng.

" Det är här man vet var stigarna går och vem som är släkt med vem, det är här man vet var gäddorna står Det är hit man kommer när man kommer hem".


 

Så nu sitter jag på förstukvisten och ser att regnet snart kommer och hör på myggen som surrar runt öronen. Det norrländska vemodet hugger tag i mig med stark kraft.


Nog skulle jag också vilja fara bort en sväng och så sådant jag inte sett förut och det är verkligen sant det Euskefurat sa:


Dagens ord: Man kan aldrig längta hem om man aldrig far bort.

Av Anita - 4 augusti 2017 08:34

Onsdagen hade vi en plan eller rättare sagt två. Vi skulle tvätta kläder och vi skulle grilla. Jojomen. Det var då det hände.

Åskvädret kom med dunder och brak och inte bara åska utan ösregn också. Visserligen hade man sagt regnskurar på vädret men detta blev ihållande regn hela eftermiddagen och kvällen.


Blixtar ur kontakterna. Den bärbara telefonen gick sönder på första smällen och tvätten var blötare än när man tar den ur tvättmaskinen.

Nåja. Köttet låg i marinad så Sonen ställde sig i regnet ute på förstukvisten och grillade.

 

Man måste alltid ha en plan B nu för tiden, för det blir nästan aldrig som man tänkt.


men.......så kommer en ny dag och utan regn och rusk. 

Sommar det är de här få dagarna. Dagarna när doften av älgört smyger sig in genom det öppna fönstret i sovrummet.

Dagen då smultronen har mognat.

 

Dagen då både den vita och den röda rosen äntligen har slagit ut.

 

Den vita doftar också jättegott så man måste gå och sticka näsan i rosen när man går förbi.

Sommar är hjortronmyrar där det doftar sött och gott och insekterna sjunger sin speciella sång som man kanske inte alltid uppskattar till fullo.

 

Nåja den här torsdagen gick liksom i matens tecken.

Sonen, hans Fjälla och jag for och hälsade på moster och hon var i full färd med att steka våfflor till oss. Goda våfflor med hjortronsylt och vispgrädde och trevligt samtal i någon timme. Sonen var dagbarn hos henne när han var liten och det känns lite konstigt att se att hon blivit liten och han blivit stor. Så det blir när tiden går.


Hem igen och ner till sjön där både Sonen och Fjällan badade. Så kom Storfiskarn, Så kom DansBritt och så kom Kinabror och vi satt på verandan och drack kaffe.

 

och......solen sken.


Nå åter till maten. Sonen hade önskat sig biff med lök så vi grävde upp lite potatis ur pallkragen och tog lite sallad ur växhuset och lite annat smått och gott. Det blev väldigt gott må jag säga och vi åt alldeles för mycket.


Så kom Broder B och frun och vi satt och pratade en stund och sedan drog vi iväg till nästa ställe. Till Kinabror och hans paveljong där vi drack kaffe på maten.

 

Nu är det på slutklämmen med Skånefrämmandet och snart åker alla iväg men inte riktigt än.


Hunden Jack han badar och badar och katten Morris han klättrar i träd och ligger och myser på marken.

 

När nu Sonen och hans Fjälla är klädda i annat än träningskläder och bonnmössa passade jag på att ta ett kort på dom under eken.

Jag är så stolt över min ek som växer och växer och minner mig om Karön och Blekinge. Tänk att det lilla skottet därifrån kunde växa sig så stort här där inte ens äppelträden överlever.

 

Jordgubbarna börjar också mogna och äntligen blommar sockerärtorna Kanske hinner det bli några ärtor på dom fast jag hade börjat misströsta.

I alla fall så kunde jag plocka den första lilla buketten med grekisk lövkoja igår.

 

Det är en ganska oansenlig blomma och under dagen är den nästan ihopslagen men när natten kommer slår den ut sina lila blommor och sprider en alldeles speciell doft omkring sig, en doft och påminner om barndomen då vi alltid hade sådana. Den är varm och lite kryddig, lite åt nejlikehållet men mycket godare.


Det var ett tag sedan DansBritt var här och vi satt på trappan och pratade lite löst om att vi kanske skulle försöka att ge oss iväg på en liten resan någon gång framöver när hon får pension och blir lite mer ledig. Man behöver komma bort ibland om inte annat för att njuta av att komma hem. Vi får väl se hur det blir med det.

 

Så slutar jag det här blogginlägget med att ge er en röd ros. Jag har bara en men en ros är bättre än ingen.


Dagens ord får bli: Ett har jag lärt mig att alltid ha en plan B och att åskan alltid tar en bärbar telefon varje sommar.

Av Anita - 2 augusti 2017 08:50

På måndagsmorgonen upptäcker jag att Sonen har vissa likheter med mig. Han är annars min motsats i allt och liknar mer sin far, men nu skulle han till att montera fiberdosorna på huset och borra hål och greja. " Det kommer att gå åt helvete, det vet jag" sa han när han gick omkring med tumstocken och muttrade och småsvor.

Jag tog till schappen och gick ner till AMV och Gubben och satt mig där och fikade. När jag kom tillbaka var allt klart och fixat. Det hade gått bra och han var på bättre humör.


Det blåste ute och drog kallt. Varför tror man att det ska bli fortsatt fint väder bara för att det är fint och sommar en dag?

Nåja man får hitta på någonting i alla fall. Sonen, hans Fjälla och jag åkte för att handla.

Vi for och tittade till mammas grav och så for vi till hembygdsgården i Pålgård och fikade.

 

Det finns mycket att titta på där bla en klädutställning. Det är väldigt så fina kläder folk hade förr i tiden när dom klädde upp sig.

 

Hem och AMV och jag hade pratat om att grilla korv nere vid badstranden (något vi alltid gjorde förr) Vi tänkte kalla ihop resten av gänget och ta en nostalgikväll men pytt vad det sket sig. Med blåsväder är det inte läge att elda nere där det blåser som värst. .

Som vanligt fick man ta till plan två och hålla till inne i AMV och Gubbens hus men det går också bra.

 

På deras övervåning finns det ju en öppenspis och gott om plats för oss alla.

 

Maria från Skåne har med sig pumihunden och han och Jack kommer bra överens som tur är. Dom låg på varsitt håll och sov så gott.

 

Sedan drog en del av gänget till Kinabrors lekrum för att spela biljard men jag, Sonen hans Fjälla och AMV vi gick och lade oss för att sova. Hörde att dom andra blev uppe till tre på natten. Hårdingar dom alltså.


Sonen och Fjällan hade bestämt sig för att trots stukade foten skulle vi åka till Frösö djurpark så då gjorde vi det igår. Det ångrade vi inte.

 

Det var så fint och vi kom dit i tid och fick se alla djur utom älgen och den ser jag så ofta ändå.

 

Speciellt fastnade jag för polarvargen men den fick jag inte med på kort. Det här är ju några trötta lejon som inte brydde sig ett dugg om oss.

Polarvargen var vit och stor och ståtlig och hade jättefin päls. Lemurer och apor gillar jag också.

Vi hann med att gå runt innan åskan och regnet kom och då åkte vi vidare.


Vi for till Stocketitt och åt   Gott var det.

 

Sedan for vi till Frösötornet.

 

Där hade vi sett utsikt ända till norska fjällen om det hade varit klart väder men nu regnade det som sagt.

 

Vi åkte hiss upp men gick ner.

 

Så det blev en trevlig dag. Det är roligt att komma iväg någonstans för jag blir mest här i Fisksjön och runt om och kommer sällan iväg någonstans.

Vi lade oss att sova en stund när vi kom hem innan middagen.


Sonen och hans Fjälla badade i sjön och jag tog en promenad efter strandstigen bort till Kinabror och sedan till Broder B. Jag ville träffa Maria från Skåne och hinna prata lite med henne. Hon är min gamla bloggvän Mimio men hon har slutat blogga  och det var så roligt att träffa henne igen.


Hem igen och det belv en liten surströmmiongskiva borta hos Kinabror för Skåningarna ville också prova på surströmming.

 

Efter åska och regn blev det en fin och lugn kväll.

 

Efter ett tag kom TuppOla och Sofiepropp. Hon och jag gick hem till mig för att hon skulle träffa Sonen och hans fjälla innan dom åker tillbaka till Skåne.


Det har varit mycket umgänge nu ett tag. Vi vandrar mellan kåkarna hela tiden och stigar till vänner och släkt är lätta att gå även om man ibland råkar stuka fötterna eller blöta sig i någon vattenlok.


Idag har vi inga planer utöver att ta upp några plattor ur marken och ev slå lite vass. Vi låter livet och vädret bestämma vad som ska göras. Än är det några dagar kvar innan alla åker och det blir tomt och tyst.

Sonen får stå för dagens ord.


Dagens ord: Man ska alltid tro att det går åt helsike för då blir man glad om det skulle råka gå bra.

Av Anita - 31 juli 2017 07:33

Så kom dom till slut. Dom varma och sköna dagarna.

Det man hade tänkt att det inte skulle bli blev äntligen av.

Jag har öppet fönster mot sommarnatten utan att frysa.

Vi har lagt ut båten i sjön.

Det blev varmt i vattnet. Igår kväll 21 grader.

Jag har tvättat håret i sjövattnet.

Det är folk på badstranden.

Det är båtar på sjön.

Brorsonen A har åkt vattenskidor.

Jordgubbarna börjar bli röda.


Men för att ta det från börjar så börjar vi väl med fredag. Det var som vanligt att åka ner till Hammarstrand men innan dess så röjde Sonen och jag bort lite sly. Det vill säga han röjde och jag talade om vad som skulle bort. Sedan släpade jag en massa stenar från kabelgrävningen och gjorde en ny blomrabatt eller rättare sagt, kanten till en gammal rabatt. Vi lade ut båten och jag rodde en lång tur på sjön. Vi stekte kolbullar nere vid sjön och hann precis äta innan regnet kom.

 


Så blev det lördag och jag vaknade till en härlig solig dag. En sak har jag lärt mig av livet och det är att man inte ska försöka plocka hjortron mitt på dagen. Nej det är tidig morgon som gäller innan broms och mygg och knott blir alltför envisa. Så redan vid halv 8 drog jag iväg ut på sjön. Det blåste så det blev rätt jobbigt att ro och jag är ju ovan nu när det är mer än ett år sedan jag satt vid årorna.


Gick iland i kanalviken och vandrade bort till den lilla myren. Hade dåliga tankar på att det skulle vara moget men vilken glad överraskning. Mylta! Massor av mogna stora fina bär.

 

Massor av färska björnspår också förresten.

Jag plockade och plockade och hinken blev tyngre och tyngre.  

Så var det att ro hem och det var sidvind och motvind om vart annat och jag blev rätt trött. Hade dessutom ont i mitt högra knä efter att trampat snett när jag hållit på med stenen.


Så var det då dags för årets surströmmingsskiva. Det var Broder B fru som fixat det men vi höll till nere hos Kinabror för han har ju utepaveljonen  med tak och ute ska man vara när man äter surströmming. Broder B har skånefrämmande som inte ätit strömming förut.

 

Det var modiga människor och han med skägget och tunnbrödstuten åt upp tre strömmingar och det tycker jag var tufft för att vara första försöket.

 

Jag hade värk i mitt ena knä och vänster armbåge var jätteöm. Kände mig alldeles ur slag och nu förstår jag att  ro tre dagar på raken skulle visa sig i en gammal kropp Man har ju glömt att man är gammal och inte tål lika mycket som förut. Jag förvandlas till en ung människa när det blir sommar och tror att jag ska orka vad som helst.


Nåja jag gick hem ganska tidigt och inte alltför sent om Sonen och Fjällan hem. Hon hade stukat foten på vägen genom strandstigen och kunde inte stiga på foten så hade fått bära henne och nu låg dom nere för hon kunde inte ta sig uppför trappan till sovrummet. Allt kan hända minsann. Vissa festade till klockan 2 på natten.


Så blev det då söndag. AMV och jag tog cyklarna och letade oss till en hjortronmyr men där var det dåligt, Vi fick bara ihop några dl. Nåja hem och koka hjortronsylt till framtida njutningar med glass och hjortronsylt.


Vi bestämde oss för att fara till Hällesjö hembygdsgård på hantverksdag. Det var AMV, Gubben, Kinabror och Broder B med fru.

 

Så mysigt det var där. Tala om sommarfest.

 

Dragspelsmusik, härligt väder och nere vid ån kokade man kams och naturligtvis skulle jag smaka det.

 

Vi gick runt och tittade på alla gamla hus, såg utställningar och tittade på allt som fanns att köpa. Jag köpte en Bernard Nord bok för en krona. Det var om något ett  klipp.


Jag har så många minnen från härliga sommarfester där. När jag står där så minns jag när pappa och stockholmsKarin dansade omkull i en häftig snoa. Nu dansade ingen på dansbanan. Vi blir bara tråkigare och tråkigare vi svenskar, inga improviserade grejor alls fast musiken visst passade till en eller annan scottis eller snoa.


Nåja hem igen och ner och bada och det var faktiskt 21 grader i vattnet. Brorsonen A hade kommit med sin fartbåt och nu skulle han prova att åka vattenskidor. Han hade lånat en våtdräkt av broder B men gått upp en hel del så det var vissa problem med att få på sig overallen och vi skrattade och tänkte att den skulle spricka men det gick bra. och han kom upp på vattenskidorna och tycket att det var härligt så nu blir det väl hans modell ett tag.


Så åt Sonen, Fjällan Kinabror och jag plankstek för det hade Sonen önskat sig.

Maten den här helgen var ju inte dålig. Allt på en gång. Började med kolbullar nere vid sjön, så var det surströmming och sedan kams och så avsluta med plankstek. Oj vilken helg. Tur att man inte bantar säger jag bara.


Medan vi satt nere vid sjön såg vi att på höger sida badade Sundsvallsborna och deras främmande. Väst i gålan hade man tagit ut sin flotte och for omkring med den och på badstranden satt det folk också och det har det inte gjort på hela sommaren.

Så kom Broder B och frun och nu hade det blivit ombyte hos dom. Skåningar for och nu kom nya. Det var Mimio med man och det var länge sedan jag träffat henne. Hon skrev blogg men har slutat. Roligt att se hennes glittrande uppenbarelse igen. Det är en så härlig tjej.


Tänk att en sommarkväll kan vara så mild. Satt på bron och pratade en stund men en av Sundsvallsborna och så ringde AMV och undrade om vi inte skulle cykla ner till byn en sväng så då gjorde vi det fast kvällen började bli sen.


Var på graven och cyklade genom byn och det var varmt och skönt och en härlig sommarkväll. Kanske den enda i sommar. Man har ju inte så stor tro på sommaren. Man hade nästan glömt hur det kändes.

 

Så idag är det då en första augusti Lite mulet ute men ändå varmt 15 rader klockan 8 det är inte illa. Inga planer för dagen har vi men det blir ingen resa till Frösön som vi tänkt oss eftersom Fjällan inte kan gå.


Dagens ord: Dagar av sommar ska man ta vara på och samla i hjärtat för hårdare och kallare dagar.

Av Anita - 26 juli 2017 20:40

 

Tror att Clint Estwood sa det i en gammal cowboyfilm men han kanske inte pratade om att hänga nytvättade trasmattor högt. Vad vet jag?


Men nu ska vi inte börja surra om det utan börja med gårdagen så det blir lite ordning om möjligt.

Jag vaknade vid att det var varmt och skönt ute och vandrade iväg bort till Kinabror. På vägen mötte jag hans son och lilla dotter. Hon hade tänkt sig att komma och hälsa på mig men nu hoppade hon av fyrhjulingen och ville absolut gå med mig tillbaka till Kinabror.


Barfota 2-åring med en varm liten hand i mig vandrande bland doftande klöver och fladdrande fjärilar på Gubbflon. Inte kan man tänka sig bättre.

 

Nere hos Kinabror blev det byte och jag lämnade lilla Stina och tog med mig pojkarna på vandring istället. Dom ville titta på grävmaskiner och andra brummande saker som jobbade med fiberläggningen.

 

Så kaffe hos Kinabror och hem för att steka biff. Sonens fjälla var på väg och hon brukar alltid ha med sig finvädret och så blev det i år också.


Så ringde Broder Björns fru och bjöd på fika. Dottern Mågen och Liams lillasyster hade kommit och det var länge sedan jag såg den lilla tjejen

 

Så då blev det att trava iväg dit en sväng till. Ni hör hur dagarna går här i Fisksjön. Fika och fika och fika och umgås och umgås. Härligt.


Så kom Sonens Fjälla och hon är tuff och kastade sig omedelbart i vattnet fast det var kallt så det isar om fötterna.

 

Längre fram på kvällen kom TuppOla med Son. Dom hade funderingar på att åka vattenskidor men det blev inget av.

 

Dom åkte iväg i alla fall och spelade musik och det var till och med lyse på den båten.


Jag får ibland en väldig längtan efter att dansa, klättra i berg eller åka ut på sjön. En sådan här fantastisk kväll blev jag så sugen på att ut och ro så jag lånade Kinabror båt och for ut.

 

Så härligt på sjön. Tyst och stilla och solen började sakta gå ner.

 

Inte ens en mygga ute på sjön. Jag har inte rott på länge och det kände jag i armarna.

 

Sakta försvann solen och det blev det där vemodet som det ofta blir i slutet av juli.

 

Rodde till Kanalviken och stannade där en stund i min ensamhet.

 

Efter att katten Morris kommit bort så har han blivit väldigt kelsjuk och ligger hos mig på nätterna.


En ny dag gryr och dimman lättar men det är mulet.

Får för mig att jag ska tvätta mattor. Det ska ju också göras.

 

Lägger mattorna i såpdoftande vatten. Jag gör inte som mamma.Hon låg på knä på bryggan och skurade mattorna med rotborste. Det behövs inte nu för tiden. Förr gick man ju in med skorna och drog in jord och koskit så mattorna var verkligen riktigt skitiga.

 

Jag stampar omkring i en balja och fötterna blir mjuka och fina och mattorna blir rena. Jag ser ju så skitigt vattnet blir.

 

Sköljer i vattnet och HÄNGER UPP DOM HÖGT.

 

Så förhoppningsvis har jag rena fina mattor och torra tills imorgon kväll.

 

Så var det dags att träffa några skolkamrater nere på sommacafe.

 

Vi är några glada ena som hade mycket trevligt nere på cafet och skrattade en hel del och mindes en hel del och fikade en hal del och ingen skulle våga kalla oss för tanter.


Nå nu är dagen snart slut. Det var grillat till mat som Sonen fixade.

Sedan gick jag ner och badade bastu. Broder B har fått nytt främmande från Skåne. Dom kom ner en sväng. Kinabrors son med barn åkte imorse. Så så är det. Den ena far och den andra kommer. Det är som det ska vara om sommaren.

Jag tog ett väldigt snabbt dopp i sjön efter bastun och nu sitter jag här i morgonrocken och känner mig rätt trött.


Dagens ord: Det ska vara lätt att leva och det är det just nu.

Presentation

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA...

Fråga mig

51 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Blogkeen
Följ DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA.... med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se